Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Szent Illés Próféta Alapszolgáltatási Centrum átadásán Debrecenben 2024. május 30-án

Fülöp Attila a görögkatolikus Szent Illés Próféta Alapszolgáltatási Centrum épületének megszenteléssel egybekötött átadóünnepségén azt mondta, a Széchenyi 2020 programban 16 milliárd forint ráfordítással az országban 34 helyszínen mintegy 700 olyan lakhatási hely jött létre, amely családi környezetben biztosít bentlakást fogyatékossággal élőknek.

Hirdetés

A teljes program legnagyobb beruházását a görögkatolikus egyház valósította meg Debrecenben, ahol 60 ember élete, életminősége változik meg a lakóotthonok kialakításával – tette hozzá.

Fülöp Attila a fogyatékosügyi intézményi ellátás átalakítását, amelynek során a nagy, akár több száz embert ellátó intézmények helyett 6-12 embert helyeznek el családias körülmények között, a terület rendszerváltásaként, kultúraváltásaként értékelte, és köszönetet mondott az ebben szerepet vállaló önkormányzatoknak, egyházaknak és civil szervezeteknek.

A támogatott lakásotthonok 21. századi életkörülményeket biztosítanak lakóiknak, az ott dolgozók pedig segítik az önálló életüket – mutatott rá az államtitkár. Fülöp Attila fontosnak nevezte, hogy „békétlen világunkban megmaradjon ez a lehetőség”, és a jövőben is fejlődhessen az ilyen típusú gondoskodás.

Korábban írtuk

„Ehhez béke kell itthon és Európában. Ezen fogunk dolgozni a jövőben is” – mondta a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere kiemelte annak jelentőségét, hogy a fogyatékossággal élők segítséggel és támogatással képességeiknek megfelelő életet élhessenek. Az önkormányzat 110 ember elhelyezését biztosító intézményrendszert működtet, de az egyházakkal és a civil szervezetekkel több mint 400 ember ellátásáról gondoskodnak.

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita – mielőtt megszentelte az épületet – azt mondta, olyan otthonokat hoznak létre, ahol együtt élnek a dolgozók a fogyatékossággal élő emberekkel, az ellátottak folyamatosan fejlődhetnek, mert „a mérce, a modell, Krisztus”.

Ungvári Sándor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója ismertette: szolgálatuk egymilliárd 48 millió forintot nyert el az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán a fogyatékossággal élők segítésére.

A több mint egymilliárd forintos európai uniós támogatásból kilenc ingatlant vásároltak Debrecenben, amelyek közül nyolc szolgál támogatott lakhatásra, egy pedig nappali ellátásra – tette hozzá.