❗ KEVESEBB DUMA. TÖBB MUNKA.Miközben szinte naponta egyeztetünk és együtt készülünk a csütörtöki Fővárosi…

Posted by Fürjes Balázs on Saturday, March 13, 2021
Hirdetés

Karácsony Gergely szombaton a közösségi oldalán írt arról, hogy nincs érdemi egyeztetés a kormány és Budapest között, amire Fürjes Balázs ugyancsak egy bejegyzéssel reagált.

Fürjes Balázs azt írta, hogy miközben szinte naponta egyeztetnek és együtt készülnek a jövő csütörtöki Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülésére, a főpolgármester váratlanul nekitámadt a kormánynak.

„Értetlenül állok Karácsony Gergely főpolgármester friss posztja előtt; mintha nem ugyanazokon az egyeztetéseken vettünk volna részt a városvezetéssel. Amikor Magyarország és a magyar gazdaság újraindítását tervezzük, természetesen kitüntetett szerepet kap Budapest” – hangsúlyozta az államtitkár.

Jelezte, folyamatos a párbeszéd a támogatásokról, ahogyan Gulyás Gergely és a főpolgármester megállapodott erről, valamint arról, hogy közös álláspontot alakítanak ki az uniós források elosztásáról.

Korábban írtuk

Mint írta, a héten többször is egyeztettek Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettessel ezekről a pénzekről és projektekről, amíg a főpolgármester karanténban volt.

A Karácsony Gergely elnökölte Budapesti Önkormányzatok Szövetsége hónapokkal ezelőtt megkapta véleményezésre az uniós források elosztásának tervezetét – tette hozzá.

Fürjes Balázs szerint a kormány javaslatai között szerepel, hogy a 2021-2027-es uniós forrásokból több mint 3000 milliárd forintot irányítanának Budapestre. Több mint félezer milliárd forint jutna gazdaságfejlesztésre, innovációra és felsőoktatásra. Közel 1500 milliárd forintot szánnak Budapest és agglomerációja közlekedésének fejlesztésére, fővárosi egészségügyi fejlesztésekre pedig jóval több mint félezer milliárd forintot – sorolta az államtitkár.

Hozzátette, a minőségi zöldfelületek bővítésére, megújítására, a természeti környezet fejlesztésére és parkok kialakítására körülbelül 180 milliárd forintot terveznek elkölteni.

„Ezek a szándékaink, Budapest mindenképpen jól jár, de az egyeztetések alapján természetesen készek vagyunk az arányokon változtatni” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a budapesti kihívásokat közösen tudják megoldani.

Azt javasolta a főpolgármesternek, hogy a budapestiek érdekében tegyék félre a politikai nézetkülönbségeket és dolgozzanak együtt a városért, az uniós források leghasznosabb felhasználásáért.

„Tudom, hogy a főpolgármesternek az ellenzéki előválasztási kampány is fontos, de kérem, legyen első Budapest, az itt élő családok, vállalkozások, akiknek sürgős segítség kell. Ne a panaszkodás, hanem a közös munka legyen az első – mindketten erre szerződtünk a budapestiekkel” – zárta a bejegyzését Fürjes Balázs.