Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Fürjes Balázs az MTI-nek elmondta: miközben az álláspontok érdemi egyeztetése sok kérdésben megtörtént és a végleges napirend megállapítása folyt, „a kormányoldalt meglepetésként érte, hogy a főpolgármester lemondja az intézményes párbeszéd lehetőségét”. Ráadásul – tette hozzá – új időpontjavaslat megtétele nélkül, azaz így a városháza bizonytalan időre elhalasztja a főváros-kormány párbeszéd megtartását.

A politikus arról is tájékoztatott, hogy a kormányoldal szeretett volna az egyeztetésen a városvezetéssel közösen megoldást találni a Lánchíd felújítására, megerősíteni a kormány 6 milliárd forintos elkötelezettségét a hídfelújítás támogatására és válaszokat kapni a Lánchíd állapotát, a felújítást érintő tisztázatlan kérdésekre.

„A kormány képviselői nyitottak lennének bármilyen más fővárosi javaslat napirendre tűzésére és természetesen készen álltak az önkormányzati finanszírozás szakmai és politikai kérdéseinek megtárgyalására is” – mutatott rá az államtitkár.

Korábban írtuk

Fürjes Balázs hangsúlyozta: azt javasolják a főpolgármesternek, hogy a nyári szünet előtt mindenképpen tartson ülést a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa és mindenképpen találjanak megoldást a Lánchíd aggasztó helyzetének megoldására.

Az államtitkár hozzátette: az ülésen természetesen a főpolgármester által javasolt kérdéseket is napirendre kell tűzni.

Főpolgármesteri Hivatal: a főpolgármester kezdeményezte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésének elhalasztását
Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésének elhalasztását – közölte Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken az MTI-vel.
A közlemény szerint Karácsony Gergely döntéséről személyesen tájékoztatta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert.
Azt írták: a főpolgármester a városvezetés lépését azzal indokolta, hogy a 2021-es költségvetés tervezete „olyan mértékű elvonással sújtaná” a települési, a kerületi önkormányzatokat és a fővárost, amely Budapest fejlesztésével, működésével kapcsolatban is bizonytalan helyzetet teremt.
„Először történik olyan, hogy Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak, vagyis a fővárosnak járó támogatások összegét meghaladja a budapestieket sújtó elvonás” – olvasható a kommünikében.
A közlemény megfogalazása szerint „ennek a tarthatatlan, a válságkezelést ellehetetlenítő helyzetnek” a feloldására a június 10-re szervezett, az önkormányzati szövetségek meghívásával tartandó belügyminiszteri egyeztetés adhat esélyt.
Így – folytatták – a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésére a kormány szándékainak tisztázása, a költségvetésről szóló egyeztetések után kerülhet majd sor.

MTI