Gál Kinga az Európai Parlamentben magyar újságíróknak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy a fehérorosz határon jelenleg tapasztaltak nagyon hasonlítanak a magyar határon 2015-ben zajlott eseményekhez.

Hirdetés

„Tanulva mindabból, ami 2015-ben zajlott, és látva, hogy mi történik az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán, itt az ideje, hogy felébredjen az Európai Bizottság és végre aktívan, anyagilag is támogassa a külső határvédelmet” – fogalmazott.

Az uniós bizottság szolidaritásának tehát a szavakon túl aktív segítséget, pénzügyi támogatást kell jelentenie egy határvédelemre alkalmas határzár kiépítéséhez – mondta. Magyarország a határzárral meg tudta állítani az illegális migrációs hullámot 2015-ben, kiépítése 590 milliárd forintba került, és ehhez az Európai Unió nem adott semmiféle segítséget – emlékeztetett Gál Kinga.

Szavai szerint az Európai Parlament még mindig nem ébredt rá, hogy miről van szó, pedig nyíltan ki kellene mondania, hogy nem lehet illegálisan belépni Európába.

Korábban írtuk

Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy a humanitárius szempontok mellett konkrét eszközökre van szükség a hatékony és aktív határvédelemhez. Ezek hiányában a jelenleg látott események bármikor megismétlődhetnek. Ismételten előfordulhat, hogy valakik politikai célzattal zsarolásra használják a migrációt Európával szemben – tette hozzá.

„Nem menedzselni kell a migrációt, nem szétosztani kell a migránsokat, hanem arra van szükség, hogy meg tudjunk védeni a külső határokat, Európa biztonságát” – fogalmazott.

Gál Kinga végezetül rendkívül fontosnak nevezte, hogy az Európai Unió tagállamai szolidaritásukat fejezzék ki Lengyelországgal.