Gál Kinga az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésének a jövő hétre tervezett, soron kívüli európai uniós csúcstalálkozó témájával, a migrációs kihívásokkal foglalkozó vitáját megelőzően kijelentette: az illegális migrációs nyomás egyre erősebb Európa külső határain, ami – mint mondta – a Nyugat-Balkánon kialakult migrációs útvonalra különösen igaz.
Mivel az illegális határátlépési kísérletek egyre intenzívebbek, egyre agresszívabbak, cselekvésre van szükség – húzta alá.
„Az, hogy a tagállamok maguk tesznek lépéseket a migráció tekintetében, azt mutatja, hogy az uniós migrációs megközelítés nem működik, nincs összhangban a valósággal, sem az európai tagállamok, sem az állampolgárok elvárásaival” – fogalmazott.
A fideszes politikus kijelentette: a külső határok védelméhez akár kerítés építésére is szükség lehet, hogy migránsok illegálisan ne tudjanak Európába jönni. Az uniós elképzelésekkel ellentétben nem kezelni, hanem megállítani kell az illegális bevándorlást. Akik pedig nem jogosultak uniós tartózkodásra, azokat a partnerországokkal kötött egyezmények segítségével vissza kell juttatni származási országukba. Minden országnak joga van eldönteni, kikkel szeretne együtt élni – mondta. A migránsok szolidaritás alapú elosztása, a civil szerveztek mentőhajóinak segítése ösztönzőt jelentenek úgy az illegális bevándorlók, mint az emberkereskedők számára – tette hozzá az EP-képviselő.

Hirdetés

Magyarország régóta hangoztatott álláspontja szerint a külső uniós határok védelmére van szükség, amit hatékonyan meg is tesz a déli határian – hangoztatta Gál Kinga, majd emlékeztetett: mindezért az uniós intézmények részéről támogatást nem kapott, cserébe jogi eljárásokat indítottak ellene.
Hangsúlyozta: Magyarország egész Európát védi saját határainak védelmével. A migrációt nem szabad egyetlen tagállamra sem ráerőltetni. Brüsszelnek támogatást kell adnia a külső határok védelmére, és segítenie kell a migráció megállításán munkálkodó tagállamokat – tette hozzá Gál Kinga.

Korábban írtuk