Molnár Lajos, a nyugállományú vezérőrnagy védője elmondta, hogy az előzetes letartóztatásra vonatkozó ügyészségi indítványt a bíróság elutasította, mert a gyanút a bíróság sem találta teljes mértékben megalapozottnak.

A döntés ellen a védelem és a katonai ügyészség képviselője is fellebbezést nyújtott be, így az nem jogerős. Molnár Lajos közlése szerint védencénél eredetileg vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt tartottak házkutatást kedden, de néhány órával később már kémkedéssel gyanúsították meg. Ezt a védő képtelenségnek nevezte, mert legfeljebb az államtitoksértés gyanúja merülhet fel, de – szerinte – az sem állja meg a helyét.

Hangsúlyozta azonban, hogy az ügy részleteiről nem beszélhet, így arra sem válaszolt, hogy a sajtóban megjelent különféle információk alapján az Egymásért, Egy-Másért Alapítvánnyal, vagy Mol-ügylettel összefüggne a gyanúsítás.

Molnár Lajos elmondta: Galambos Lajos részletes nyilatkozatot tett, amelyben ártatlannak vallotta magát. Hozzátette, az ügyészség egyetlen bizonyítékot csatolt be a bíróságra, ezt ők is megismerhették, s az alapján érdemi védekezést terjesztettek elő.

„A jelenlegi bizonyítékok alapján meggyőződésem, hogy védencem ártatlan, és semmilyen jogsértést nem követett el” – szögezte le az ügyvéd. Ismertette azt is, hogy az ügyészség a szökés, elrejtőzés, továbbá az eljárás meghiúsításának, megnehezítésének veszélyére hivatkozva kérte az előzetes letartóztatás elrendelését, amelyet az ügyészség továbbra is indokoltnak tart.

A tárgyalás végén Galambos Lajos a két karját magasba emelve mutatta az újságíróknak, hogy bilincs nélkül távozhat a tárgyalóteremből, amelyet az újságírók nem közelíthettek meg.

Az MTV Híradója kedden számolt be arról, hogy Galambos Lajost a Budapesti Katonai Ügyészség aznap este gyanúsítottként hallgatta ki. A Budapesti Katonai Ügyészség szerdán, az MTI megkeresésére, nem kívánta kommentálni a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatójának őrizetbe vételéről szóló információkat.

A Magyar Nemzet a szerdai számában azt írta, információik szerint a polgári elhárítás volt vezetőjét államellenes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. A napilap az intézkedést az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány ügyével hozta összefüggésbe; mint írták, Galambos Lajos az alapítvány kuratóriumának tagja volt, és az ügyben egy aktív, valamint egy volt NBH-s munkatársa is érintett.

A lap beszámolt arról is, hogy értesüléseik szerint Földesi-Szabó László, az alapítvány kuratóriumának volt elnöke az elmúlt napokban olyan vallomásokat tett, amelyek kapcsolódhatnak a Galambos Lajossal közölt gyanúhoz, valamint Jakubinyi Róbert ügyéhez.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, Jakubinyi kapcsolatban állt Földesi-Szabó Lászlóval, a két ember közös múltja akkor kezdődött, amikor Földesi-Szabó mint rendőr nyomozó éppen azt a Merkantil Banknál feltárt részvénycsalási ügyet vizsgálta, amelyben Jakubinyi a 90-es évek elején gyanúsítottként szerepelt.

(MTI)