A kormánykoalíció felbomlásának értelmezése két részre osztja az ország lakosságát. Tízből két (18 százalék) embernek nincs kialakult véleménye a kormánykoalíció felbomlásáról. Ám azok között, akik rendelkeznek véleménnyel, nagyjából egyenlő arányban vannak, akik ezt valódi váltásnak tekintik és azok, akik azt gondolják, hogy csak egy megrendezett színjátékot látunk. Tíz felnőttből négy gondolja úgy, hogy az SZDSZ lépése valójában egy ilyen politikai színjáték része, és szó sincs igazi szakításról, míg gyakorlatilag ugyanennyi vannak azon az állásponton, hogy a szakítás a két párt valódi eltávolodását jelenti egymástól.

A kiábrándulás fokát jól jelzi, hogy nemcsak az ellenzéket támogatók szkeptikusak a magyarázatokkal kapcsolatban, de a kormánypárti szavazóknak az egyharmada is úgy gondolja, hogy ez csak egy megrendezett politikai színjáték. A budapestiek, a legmagasabb iskolai végzettségűek körében 43-45 százalék, a Fidesz-KDNP táborában minden második megkérdezett, míg az MSZP-SZDSZ táborában minden harmadik ember gondolja, hogy egy megrendezett politikai színjáték zajlik a koalíció körül – olvasható a Gallup Intézet honlapján. Az SZDSZ jövőbeli, konstruktív ellenzékként való politikai szereplését nagyon kevesen tudják elképzelni – ezt a lehetőséget tíz megkérdezettből mindössze ketten prognosztizálják. Valamivel többen (28 százalék) vannak azon a véleményen, akik azt várják, hogy a parlamentben a liberális szavazatokat, vagyis az SZDSZ külső támogatását meg fogja kapni a kisebbségi szocialista kormány.

A várakozások szerint amennyiben most tekintenek előre a következő választásra, akkor a megkérdezettek 53 százaléka szerint az, hogy az SZDSZ bekerül a következő parlamentbe egyáltalán nem, vagy inkább nem valószínű. A szocialista párt jövőjével kapcsolatban még határozottabb a lakosság véleménye. Arra a kérdésre válaszolva, hogy „az MSZP képes lesz-e ismét megerősödni annyira a következő választásokig, hogy esélyes legyen a győzelemre”: tízből heten nyilatkoznak úgy, hogy nem tartják valószínűnek, hogy a párt győzelmi esélyekkel indulhasson a következő választásokon. Az MSZP jelenlegi szimpatizánsainak is csak a fele az, aki erre lát esélyt.

A kialakult helyzetben a lakosság több mint fele szerint az lenne az ország érdeke, hogy mielőbb új választásokat írjanak ki (56 százalék), míg minden harmadik lakos (31 százalék) azon a véleményen van, hogy az MSZP-nek kell végigvinnie a kormányzást ebben a ciklusban. Gyakorlatilag minden társadalmi csoportban hasonló arányban vannak többségben azok, akik az ország számára a legjobb megoldásnak az új választások kiírását tartják, azokkal szemben, akik a kisebbségi szocialista kormányzás továbbfolytatását tartják a legjobb megoldásnak. A hatvan év felettiek, az alacsony iskolai végzettségűek, a vidéki nagyvárosokban lakók között találhatóak legnagyobb számban olyanok, akik egy kisebbségi szocialista kormányzás mellett vannak. Nem meglepő, hogy a kérdésre adott válaszokat leginkább a pártszimpátia határozza meg, a jelenlegi kormány szimpatizánsainak döntő többsége az MSZP kisebbségi kormányzása mellett, míg a Fidesz-KDNP támogatói az új választások kiírása mellett foglalt állást – szerepel az intézet portálján.

Végül, arra az összegző kérdésre, hogy egy kisebbségi szocialista kormány mennyire lesz várakozásai szerint funkcionális, a lakosság nagyobbik része szkeptikus választ adott. A belpolitikai fejlemények prognosztizálásához képest, abban, hogy „egy MSZP kormány kisebbségi helyzetben képes-e megfelelően ellátni a feladatát?” meglehetősen homogén a lakosság véleménye: tízből hatan nem tartják ezt valószínűnek és csak hárman bíznak egy pozitív kimenetben, abban, hogy képesek lesznek ellátni a feladatukat.

(hirtv.hu)