Baráth Miklós nem magányos elkövető lett volna, szavai alapján Tóth Viktor egy négyfős bandát akart felállítani. A hírTV a beszélgetés másnapján rendőrségi feljelentést tett, amelyben a két televíziós neve mellett utalás történik a szakszervezeti vezetőre is.

A telefonbeszélgetés:

„Krakkó Ákos: Miről szól ez a dolog?

Baráth Miklós: Három ember van most, akit kompromittálni akarnak kemény szinten, Te, a Szabolcs, meg a Gaskó.

Krakkó Ákos: Gaskó?

Baráth Miklós: Igen. És erre szerveznek most egy csapatot.

Krakkó Ákos: A kompromittálás az itt fizikai kompromittálást jelent, vagy…

Baráth Miklós: Az olyan kompromittálást jelent, hogy akár rendőrségi büntetőügy is lehet belőle.

Krakkó Ákos: Tehát ellenünk akarnak kreálni bármiféle büntetőügyet?

Baráth Miklós: Igen. Igen.

Krakkó Ákos: Kik ezek az emberek? (…)

Baráth Miklós: Eddig négyen, négyünket hívtak össze, a Tóth Viktor hívott minket össze, és itt van az MSZP-s, a hogy is hívják, a Csedrik, a Csedrik Katalin. Ő most a…

Krakkó Ákos: Személyesen találkoztatok?

Baráth Miklós: Személyesen.

Krakkó Ákos: És nyilván személyes érintettségből hogy keveredik bele a Szabolcs vagy az én nevem? Miért pont minket, vagy miért a Gaskót?

Baráth Miklós: A Gaskót azt nem tudom, de hogy ti nagyon a tyúkszemére léptetek itt Szabolcsban az embereknek, az biztos.”

Gaskó Istvánt nem lepte meg a hír. A szakszervezeti vezető maga is tud egy ellene tervezett bűncselekményről, amelyben a debreceni rendőrkapitányság meg is indította a nyomozást. Hogy a két lejárató akció között van-e összefüggés, netán egybeesés, egyelőre nem tudni.

„Elég aggasztónak tartom azt, hogyha kormányzati körökhöz tartozó politikusok bűncselekmény, koholt bűncselekmények elkövetésével próbálják a velük nem egyetértőket megvádolni, esetleg börtönbe juttatni” – reagált a hírTV-nek Gaskó István. Mint mondja, már volt egy ilyen próbálkozás a sztrájkok alatt. „Debrecenben bement egy jó szándékú ember a területi irodánkba, és bejelentette, hogy számítógépes provokációt akarnak ellenem indítani, amiben olyan bűncselekmények elkövetésével vádolnának meg, ami köztörvényes. Följelentették az ottani kollégáim az ottani rendőrkapitányságon, abban most folyik a nyomozás” – említette a szakszervezeti vezető.

Ismert, Baráth Miklós kedden azt mondta, hogy a Tóth Viktorral, Veres János kabinetfőnökével folytatott beszélgetése kapcsán merült fel először, hogy valamit lépni kellene a Hír TV-sek ellen, és a kábítószeres történetet már a televízió munkatársai találták ki. Mindezeket cáfolják a televízió által többször is bemutatott korábbi hangfelvételek. Baráth szerdán a TV2 Mokka című műsorában arról is beszélt, „most hallja először”, hogy 150 ezer forint előleget kapott volna a tévések lejáratásáért. Ugyanakkor a Hír TV által múlt pénteken bemutatott felvételeken éppen Baráth beszélt arról, hogy a debreceni szocialista képviselő, Csedrik Katalin adta át neki ezt az összeget. Menteni próbálta Veres János egyik legközvetlenebb munkatársát, Tóth Viktort is, aki – állítása szerint – ki akart maradni a kábítószeres ügyből. A Helmeczy László ügyvéddel folytatott telefonbeszélgetések tanúsága szerint viszont éppen „a Viktor” lett volna az, akinek jóváhagyásával Baráth megkaphatta volna a sikeres akcióért járó megbízási díjat, másfél millió forintot – írja a Magyar Nemzet.

Baráth ellentmondásos nyilatkozatsorozatának megkezdése előtt felhívta a Hír Televízió riporterét, akinek elmondta, össze-vissza kell majd hazudoznia, hogy mentse a bőrét, és a gyermekét is félti. A Hír TV hangfelvételei szerint korábban arról is beszélt, hogy a Veres-féle kör lelepleződése után – de még a botrány kirobbanása előtt – a helyi rendőrök jóváhagyásával, megbízóinak nyomására nyírségi cigányok kínozták meg, majd Tóth Viktorhoz és Helmeczy Lászlóhoz vitték. Ők akkor arról beszéltek, hogyan lehetne kimászni a botrányból – tudta meg a Magyar Nemzet.

(hírTV, Magyar Nemzet)