A politikus kifejtette: a felhasznált gáz túlnyomó része külföldről érkezik, a világ gáztőzsdéin pedig jelentősen csökkennek az árak. Májusban a közép-európai gáztőzsdén volt olyan nap, amikor 19 forintba került egy köbméternyi energiahordozó, de 30 forintnál sosem volt drágább.

Hirdetés

Eközben a magyar családok 101 forintot fizetnek azért – jelentette ki, hozzátéve: a Fidesz 2014 óta adja drágábban a gázt, mint tehetné, a különbözet pedig az „oligarcháit gazdagítja”. 

Tóth Bertalan kifogásolta, hogy bár a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslatot tehetne alacsonyabb gázárra, ahogy miniszteri rendelettel is orvosolható lenne a kérdés, hat éve nem élnek ezzel a lehetőséggel.

Az MSZP ezért ismét benyújtja javaslatát egy olyan sávos gázárrendszer kialakítására, amelyben a kisfogyasztók alacsonyabb díjat fizetnek, a leginkább rászorulók pedig jelképes áron kapnának egy minimális mennyiséget, így azok is ismét felhasználókká válhatnának, akiknél lekapcsolták a szolgáltatást.

Korábban írtuk

Az MSZP azt is elvárja, hogy az energiahivatal éléről távozó Dorkota Lajos helyére ne politikai kinevezett, hanem hozzáértő szakember kerüljön – mondta Tóth Bertalan.

Gázos ügy: olcsón vehetik, drágán adják

Dr. Tóth Bertalan: Gázos ügy: olcsón vehetik, drágán adják!Még mindig nem tudjuk, hogy a Fidesz miért adja sokkal drágábban az energiát, mint amennyibe az kerül. 2014. óta megfeleződő-negyedelődő piaci gázárak ellenére egyszer sem éltek gázárcsökkentési javaslattal, holott ezt az MSZP is többször kezdeményezte, javasolta. Volt olyan időszak, amikor 19 forintért vették a földgáz köbméterét, mégis ennek sokszorosáért, 101 forintért adták a magyar családoknak. Ebből következik, hogy úgy látszik nyerészkednek ezen is, és ezzel a magyar lakosságra jelentős többlet terheket raknak. Azok a cégek, akik beszerzik az energia alapanyagot, hatalmas nyereségre tesznek szert a magyar családok rovására. Emlékezzünk csak, hogy ez nem egyedi eset, hiszen a Mátrai Erőmű kapcsán is hasonlót láttunk. A Magyar Szocialista Párt továbbra is követeli a gáz, a villamos energia és a távfűtés árának csökkentését. De nem csak követeljük, de önálló javaslatunkat be is nyújtjuk, hogy ezzel is segítsünk a magyar családoknak. Az MSZP javaslatával 30 %-kal csökkenhetne a gázár!Egyben elvárjuk, hogy a lejárrt mandátumú Energiahivatrali elnök után ne pártpolitikai kinevezett kerüljön a helyére, hanem egy szakember.

Gepostet von MSZP am Dienstag, 7. Juli 2020