A minisztérium hibája miatt kell kamatostól visszafizetnie az idei gázártámogatást több tízezer embernek. A szociális államtitkár elismerte, hogy a tavalyi tájékoztatóban nem tüntették fel pontosan, mi számít a nettó jövedelembe.

Az igénylők tehát nem tudhatták, hogy az étkezési hozzájárulást, vagy például a magánnyugdíj pénztári befizetést is bele kell számítani. Tavaly 2 millió háztartás kapott gázártámogatást, ebből – 44 ezer esetben vélte jogosulatlannak a juttatást a Magyar Államkincstár.

A Hír Televízió információi szerint volt, aki panaszt tett a hatóságnál a hiányos tájékoztatás miatt – erre az Államkincstár elengedte ugyan a büntetést, de le kellett mondani az év hátralévő részében az egyébként már neki ítélt támogatásról. Jövőre szigorítják a feltételeket, már nem csak az igénylő, hanem a vele egy háztartásban élő adóazonosító jelét is fel kell tüntetni az igénylőlapon. Aki pedig jogosulatlanul veszi fel a támogatást, annak a jegybanki alapkamat duplájával együtt kell visszafizetnie az összeget.

(hírTV)