Gelencsér Ferenc (Momentum) igazságos adózási rendszert, áfa- és jövedelemadóreformot követelt a kormánytól. Úgy értékelt: a magyar emberek elképesztő mennyiségű adót fizetnek, ez a „Fidesz felár” a rossz kormányzás ára. Romokban az egészségügy és az oktatás – értékelt, hozzátéve: 12 év kétharmados felhatalmazásával ennyit tudott elérni a kormány.

Hirdetés

A magyarok nem bírnak több adót fizetni, nem bírnak még több terhet a vállukra venni – hangsúlyozta, azt javasolva, hogy vállaljon felelősséget az eddig „igazságtalanul hizlalt oligarchia”, és segítse ki a bajba jutott embereket. Azt is javasolta: amíg a tanárok bérét meg nem emelik, addig szja-mentességet kellene adni számukra.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára úgy reagált: nem gondolta volna, hogy a baloldal túladóztatással vádolja a jobboldali kormányt, amikor az 12 éve az adócsökkentés kormánya. A kabinet 12 év alatt számos alkalommal csökkentette a munkavállalókat terhelő adókat, a személyi jövedelemadót és a társasági adót, amit az ellenzék egyszer sem szavazott meg – mondta. Az ellenzék emelné az szja-t és a társasági adót is, a költségvetéshez pedig 3000 milliárd forintnyi adóemelési javaslatot nyújtottak be – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a kormány a beszedett adókat többek között rezsitámogatásra fordítja, emellett árstopokat és kamatstopot vezetett be, gyármentő programot indít és munkahelyvédelmi programot készít elő. Nekünk Magyarország az első, mi nem bocsátjuk áruba függetlenségünket, nem hagyjuk, hogy „guruló dollárokkal” valaki felvásárolja közösségüket – jelentette ki.

Korábban írtuk