Vécsey László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő szerint Gémesi György, a Zöld Híd B.I.G.G Nonprofit Kft.-t tulajdonló Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke lemondásával elismerte a felelősségét a kialakult helyzetért.

Fotó: MTI, archív, szerk.

Fotó: MTI, archív, szerk. 

A Zöld Híd október 25-én jelentette be, hogy leállítja az ellátási körzetéhez tartozó 116 településen a szemétszállítást, mert nem kapta meg a neki járó pénzt a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től (NHKV). A katasztrófavédelem október 31-én vette át a területen a szemétszállítás irányítását.

Vécsey László az MTI-nek hétfőn este elmondta: meghívottként vett részt a társulás hétfői ülésén, amelyen szerinte Gémesi György érzékelte azt, hogy a többség támogatná a polgármesterek kezdeményezését, amellyel visszahívnák az elnöki posztjáról, és ezért a visszahívását megelőzendő lemondott. „Ez gyakorlatilag felér egy beismerő vallomással” – tette hozzá.

Erről Egyelőre a Gémesi György szóbeli bejelentése él – tette hozzá.

Mint Vécsey László elmondta, a „kétséges hatályú” szervezeti és működési szabályzatra hivatkozva az új elnököt három hét múlva választanák meg, és addig ügyvezetőként áll a társulás élén Gémesi György.

A politikus szerint érzékelhető volt, hogy Gémesi György azért akar időt nyerni, mert ügyvezetőként egy olyan jelentést akar összeállítatni a társulás pénzén, ami valószínűleg arról szól majd, hogy „ők semmiben nem hibásak, mindent jól csináltak, csak a körülmények és a többi szereplő hibázott”.

Gémesi György hétfő este az MTI-nek azt mondta, hogy látva a kialakult helyzetet, ismerve a politikai szándékokat döntött a lemondásáról.