Hirdetés

Az ellenzéki frakciók szerint nem a valódi problémákról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben.

Lukács László György: Melyik négy megyét adná oda az oroszoknak?

Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)

Lukács László György (Jobbik) szerint a miniszterelnök elmulasztott beszélni a bezárt postákról, rendőrségi épületekről és kétszáz háziorvosi ügyelet megszüntetéséről.

A háborúról szólva azt mondta, egyedül a nyomor elleni háború az, ami mindenkor igazságos, az, amit Oroszország folytat Ukrajna ellen, az igazságtalan háború. Hiányolta, hogy a kormányfő nem mondta el, mit ért béke alatt. Azt is firtatta, ha Magyarországon lenne háború, melyik négy megyét adná oda a kormányfő az oroszoknak.

Rámutatott arra is, hogy már a szankciós csomagok elfogadása előtt elszabadultak az árak Magyarországon. Amit most tesz a kormány az inflációval kapcsolatban, az eső után köpönyeg – tette hozzá, jelezve, „a kommunista típusú ársapkák” hiánygazdaságot okoznak és gerjesztik az inflációt.

Korábban írtuk

Kifogásolta, hogy a rezsivédelemből kihagyták a legkisebb vállalkozásokat.

Tóth Bertalan: Folytatódik az Orbán-kormány iránytű nélküli sodródása

Tóth Bertalan (MSZP) úgy értékelt, 2023 elején – úgy tűnik -, folytatódik az Orbán-kormány iránytű nélküli sodródása. Magyarország a világ pénzügyileg öt legsérülékenyebb országa között van, EU-rekorder a magyar infláció, recesszió közelében van a gazdaság, a költségvetési hiány megugrott, a reálbérek csökkenek – sorolta a problémákat.

Hozzátette: válságban van az oktatás, az egészségügy, a megélhetés, a szociális biztonság és a jogállam, a demokrácia. Nem jönnek az uniós források és Magyarország külpolitikailag is elszigetelődik – mondta.

Hazugsággal vádolta a Fideszt, mert nem tartotta be a rezsicsökkentés, a benzinárstop, az élelmiszerárstop megtartására vonatkozó ígéretét, az adóvisszatérítést pedig visszaszedték az infláción keresztül.

Szükségesnek tartotta az élelmiszerársapkák megtartását, sőt további termékek bevonását az alá. Javasolta, hogy az alapvető élelmiszerek áfája nulla százalék legyen, állami hatóság ellenőrizze az árak csökkenését és a kisboltok és kistermelők kapjanak állami kompenzációt az ársapkák miatti veszteségek után. Jelezte, ezekről a kérdésekről online konzultációt indítanak.

Gelencsér Ferenc: Orbán Viktor iratkozzon be gender szakra!

Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)

Gelencsér Ferenc (Momentum) szerint a kormányfőnek nemhogy válasza nincs, de még fel sem veti a magyarokat leginkább érdeklő ügyeket: a megélhetési válságot, az egészségügy folyamatos leépítését, a pedagógusok megalázóan alacsony fizetését, a debreceni vízzabáló, környezetromboló akkumulátorgyárat, a „Völner-Schadl-Rogán-botrányt”. Nem beszélt a miniszterelnök az ország jövőjéről, de szólt a genderkérdésről – mondta, majd úgy vélte, nincs még egy politikus, akit ennyire foglalkoztatna ez a kérdés, ezért azt javasolta a kormányfőnek, végezzen el egyetemi képzést erről magánemberként, miniszterelnökként azonban foglalkozzon a valóban meghatározó kérdésekkel.

Azt firtatta, milyen miniszterelnök az, akinek 13 év teljhatalomú kormányzás után mindenről hol egyik bukott elődje, hol a moszkvai sürgönyben küldött narratívák, hol korábbi támogatója, Soros György jut eszébe. Azt javasolta Orbán Viktornak, négyszemközt tisztázza konfliktusát Soros Györggyel.

A háborúval kapcsolatban azt vetette fel, hol van az a bátor, fiatal, aki az oroszokat hazaküldte, a nyugatot pedig behívta az országba. Lehet, hogy a miniszterelnök nem egy szabad ember, és amíg Vlagyimir Putyin nem engedi meg, egy szalmaszálat sem tesz keresztbe – hangoztatta.

Felszólalása végén egyperces néma csendet kezdeményezett Gelencsér, amire valaki hangosan megjegyezte: ez felszólalása legjobb része.

Tordai Orbán Viktornak: Ez így gyenge lesz

Tordai Bence szerint Orbán Viktor beszámolója unalmas volt.

Tordai Bence (Párbeszéd) szerint egy veszélyes év kezdetén a legnagyobb veszély, ha nem néz valaki szembe a valósággal. Elmondta, ma az EU-ban három ország van recesszióban, Csehország, Finnország és Magyarország.

A legnagyobb bajnak azt tartotta, hogy megélhetési válság van az országban. Hozzátette: Magyarországon 25 százalékos az infláció, miközben az uniós átlag kilenc százalék, az élelmiszerárdrágulás 50 százalékos, míg az EU-ban 18 százalékos. A nyugdíjemelés mértéke ehhez képest 15 százalék, a társadalmi juttatásokat, a közszolgálati dolgozók bérét nulla százalékkal emelték, és azoknak, akik „valamilyen csodálatos életpályában vesznek részt”, tíz százalékkal is emelkedett a fizetése – mondta.

Elmondta, súlyos problémák vannak környezeti ügyekben. A zöld energiastratégia nem Paks fejlesztéséről és gázturbinák építéséről szól, hanem az energiaigény csökkentéséről és a megújuló energiaforrások támogatásáról – közölte.

Kanász-Nagy a kormányfői felszólalásról: végeztem egy szókereső játékot

Kanász-Nagy Máté (LMP) hiányolta a miniszterelnök beszédéből az akkumulátorgyárak kérdését, bár elismerte: amikor a kormányfő az újraiparosítást emlegette, az szerinte újragyarmatosítást jelentett.

Az energiahatékonysági programokról szólva közölte: Paks II.-re is azért van szükség, hogy árammal láthassák el a Debrecenbe tervezett kínai gyárat.

Sérelmezte, hogy bár az akkugyárak jelentős támogatást kapnak, mellette rekordalacsony társasági adót fizetnek. A gyárak rengetek vizet, energiát és termőföldet igényelnek – mondta, feltéve a kérdést: hogyan lehetséges, hogy a nemzeti kincseinket adjuk oda a kínai nagytőkének?

A vármegye- és országbérlet bevezetésével kapcsolatban azt a kérdést tette fel: miért maradt ki abból a helyi közlekedés bekapcsolása? Arra is választ várt: hol van a szélenergia engedélyezéséről szóló kormányrendelet?

Dúró Dóra a NATO-bővítésről kérdezte a kormányfőt

Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)

Dúró Dóra (Mi Hazánk) feltette a kérdést a miniszterelnöknek: nem érzi-e a az orosz-ukrán konfliktus mélyítésének, ha az ország hozzájárul Svédország és Finnország NATO-csatlakozásához?

Az inflációval kapcsolatban azt mondta: már a háború és a szankciók bevezetése előtt is magasan emelkedtek az árak. Letöréséhez szerinte a hazai élelmiszeripart kellene támogatni.

Kijelentette: nem igaz, hogy bővül a családok támogatása, hiszen egy új támogatást ugyan bevezettek, de hármat megszüntettek. A támogatások a reálértékükből is veszítettek, a 2012-ben bevezetett adókedvezmény már csak a harmadát éri – tette hozzá.

A termékenységi arányszám is csökkent – mondta, feltéve a kérdést: a miniszterelnök lemondott-e azon céljáról, hogy növeli azt. Azt is mondta, hogy „az LMBTQ-lobbi nyakig beásta magát az oktatás, az ügyészség, a rendőrség, a média és a reklámok világába”, ezért szankciókat szorgalmazott a gyermekvédelmi törvényben.

Simicskó István: a béke a legfontosabb kérdés Európában

Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)

Simicskó István (KDNP) azt mondta: a béke kérdése mindenkit jobban izgat ma Európában, mint bármi más, ahogy az energiaválság és az elhibázott brüsszeli szankciók ügye is. 

Leszögezte: pártja a béke melletti kiállásban messzemenőkig támogatja a kormányt.

Dicsérte, hogy a kormány rendszeresen megkérdezi az embereket a nemzeti sorskérdésekről.

Sorolta, mit tesz a kormány a bajok orvoslásáért: védi a munkahelyeket, növeli az exportot és a tőkebehozatal is rekordokat dönt, emellett csökken az adósság, a költségvetési hiány. Megvédi a rezsicsökkentést, védi a családokat, bevezette a tizenharmadik havi nyugdíjat – sorolta. Komoly eredménynek nevezte a fiatalok adómentességét is.

Kijelentette: nem a harckocsik hozzák el a békét. Ha a háború eszkalálódik, akkor a harcoknak nem lehet győztese, hiszen Oroszország rendelkezik a legnagyobb nukleáris arzenállal. Oroszországot az elhibázott szankciók nem rogyasztották meg, még hosszú ideig bírni fogja – tette hozzá.

Gyurcsány: Aki hazafi, az velünk van!

„A zagyvaság akkor is zagyvaság marad, ha azt márvánnyá akarja nemesíteni a nagyravágyás, az ürességet nem tölti meg tartalommal a hatalom” – reagált a miniszterelnöki felszólalására Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője, aki azzal vádolta a kormányoldalt, hogy a „gyilkos békéjét” támogatja, azt akarja, hogy Ukrajna adja meg magát.

„Rongy gondolat, rongy magatartás. Trianoni békét támogatnak Ukrajna rovására” – minősített, hozzátéve, hogy a DK ezzel szemben a rend, a törvényesség, a becsület, a tisztesség, az áldozat békéjét támogatja, és azt akarja, hogy Oroszország „menjen haza”. Azt kérdezte: miért áll a miniszterelnök az orosz elnök pártjára, és hogy lehet, hogy eközben Magyarország veszi a gázt legdrágábban Oroszországtól, új orosz atomerőművet épít és befogad egy orosz kémbankot. „Lehetséges, hogy a magyar kormányfő Oroszország ügynöke?” – kérdezte a volt kormányfő, aki szerint az ilyen kormánynak és miniszterelnöknek buknia kell.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a DK nem a kormányoldal ellenzéke, hanem az ellenfele. „Aki hazafi, az velünk van” – jelentette ki.

Kocsis Máté: Szépen bővül a DK, gratulálok!

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arra figyelmeztetett: nincsen jele annak, hogy az orosz-ukrán háború rövid időn belül véget érne, a következmények viszont már most is drámaiak, eközben pedig Európa a háborúba sodródás napjait éli és az Európai Parlament további fegyverszállításokat követel. Szerinte Magyarország, a magyar kormány, a kormánypártok és parlament is politikai nyomás alatt van, ezért javasolják, hogy erre egy politikai választ adjanak és a parlament határozatban rögzítse az álláspontját.

Fontosnak nevezte, hogy a kormánypártok által benyújtani tervezett békepárti nyilatkozatot minél szélesebb körben támogassa az Országgyűlés. Szerinte azonban a baloldali ellenzékkel nehéz összefogást vagy közös politikai akaratot képezni, mert míg nekik mindig más ország a jó, addig a kormányoldal Magyarországot szereti. Megjegyezte: a „migránsválságban” és a covid időszaka alatt sem sikerült a baloldallal nemzeti összefogást létrehozni.

Gyurcsány Ferenc felszólalására reagálva arra szólította fel a volt miniszterelnököt, hogy pont ő ne beszéljen becstelenségről, amikor 2008-ban, a Grúzia elleni orosz katonai agressziót követően „lapított, mint az a bizonyos a fűben”, majd magánlátogatásra Moszkvába utazott.

A DK-t azzal vádolta, hogy a „bukott miniszterelnökkel” egy olyan szövetséget hoznak létre, amelyik „velejéig romlott” politikát képvisel. Szerinte azonban a magyar nép újra és újra el fogja őket küldeni a „fenébe” a választásokon.

Az akkumulátorgyárak ügyében a Momentumnak azt üzente: ez egy komoly szakmai kérdés, ehhez a vitához a momentumosok „kevesek lesznek”.

A párbeszédes Tordai Bencétől pedig azt kérdezte: „hány dollár egy ilyen felszólalás”. Szerinte Tordai Bencének az antifa-ügyben kellett volna valamit mondania arról, hogy „erőszakos, baloldali zavarkeltők vernek Budapest utcáin magyar állampolgárokat”. Ez az önök holdudvarához tartozik – jegyezte meg.