A globális minimumadó lényege, hogy

Hirdetés

a különböző országok egységesen 15 százalékos társasági adót vessenek ki a multinacionális vállalatokra, és 2023-ban léptetnék életbe.

A legmegdöbbentőbb, hogy háborús infláció idején akarnak globális minimumadót bevezetni, ami eszement ötlet. Brüsszel teljesen érthetetlen módon jó ideje saját polgárai ellen dolgozik, ami az orosz-ukrán háború miatt könnyen végzetes lehet – írja az Origo.

Bevezetésétől még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban arról beszélt, hogy a magyar kormány ellenzi a globális minimumadó ötletét, annak bevezetésétől még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség.

Hozzátette, hogy az európai gazdaság nagyon komoly nehézségekkel néz szembe a háború miatt, ebben a helyzetben a termelő vállalatokat sújtó újabb adóterhek végzetesek lehetnek.

Döntött a globális minimumadóról a Parlament, nem engedik, hogy kétszeresére nőjenek a vállalkozások adóterhei

118 igen, 32 nem és 6 tartózkodó szavazattal döntött az Országgyűlés a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elutasításáról. Bánki Erik fideszes képviselő, a Gazdasági Bizottság elnöke keddi felszólalásában emlékeztetett:

Korábban írtuk

a gazdasági együttműködési és fejlesztési szervezet (oecd) országai kezdetben a nagy technológiai cégek adóelkerülését kívánták megakadályozni, és egyetértettek a tech óriások egységes, 15 százalékos megadóztatásában.

A teljes cikk elolvasható az Origo oldalán, IDE kattintva!