Gloviczki Zoltán a pécsi Tudásközpontban megrendezett, Megújul a tanügy – Az új nemzeti köznevelési rendszer című konferencia kapcsán összehívott sajtótájékoztatón elmondta: már elkészült az új köznevelési törvény normaszövege. Az irat elkészültét „példátlan egyeztetési folyamat előzte meg” – tette hozzá.

A helyettes államtitkár kérdésre válaszolva azt mondta, a jogszabályt nagy valószínűséggel még az idén elfogadja a parlament, azonban a törvény elemeinek jó része a költségvetést is érinti, így a finanszírozással, fenntartással, pedagógus-munkabérrel és -munkaidővel összefüggő változások csak 2013-ban léphetnek hatályba, tekintve, hogy a 2012-es büdzsére vonatkozó javaslat már az Országgyűlés előtt van.

Hangsúlyozta: hatalmas társadalmi ellátórendszerről van szó, így a hatályba lépés értelemszerűen nem azonnal, hanem több ütemben megy végbe, s 2013-ban válhat teljessé a rendszer. Rámutatott arra: a törvény nem érint az elsőtől a nyolcadik évfolyamig mindenkit, a változásokat felmenő rendszerben hajtják végre.

Gloviczki Zoltán azt mondta: a kormány nem készül a kisebb intézmények bezárására. „Az alsó tagozatosok esetében ragaszkodik a kormány ahhoz, hogy mindenféle költségvetési hatástól függetlenül – akár már nyolc szülő vagy család kérésére – megtartsa a helyi iskolát. A felső tagozatok esetében ez már tanárfüggő lesz” – tette hozzá.

A helyettes államtitkár a pedagógusok várható létszámát illetően elmondta: ezt a tanévet csaknem háromezer pedagógussal kevesebb kezdte meg, mint amennyi a tavalyit befejezte. Közlése szerint ennek egyrészt az az oka, hogy nagy mértékben csökken a gyereklétszám, másrészt a pedagógustársadalom elöregedőben van.

Gloviczki Zoltán ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte: „Magyarországon a következő években a legdrámaibb mértékű gyermeklétszám-csökkenés esetén is sokkal nagyobb probléma lesz az utánpótlás, mint az, hogy el kell bárkit is bocsátani”. Hozzátette: a tanároknak több mint a fele közel áll a nyugdíjkorhatárhoz.

A helyettes államtitkár az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: a tanárok bére a 2013/2014-es tanév kezdetétől „drámai mértékben megnövekszik”. Hozzátette, hogy az új rendszerben a pedagógusok a mindenkori minimálbér legalább 180 százalékát keresik majd; attól függően, hogy az adott pedagógus mióta dolgozik a szakmájában, az összeg a minimálbér többszörösét is kiteheti.

A délutáni oktatással kapcsolatban Gloviczki Zoltán közölte: ez ügyben szintén 2013 szeptemberétől lehet változás. „Természetesnek vesszük, hogy az iskola köteles reggel nyolctól délután négyig biztosítani a gyerekek nevelését, ellátását, oktatását. Alapvetőnek is tekintjük, hogy ezt majd a gyerekek igénybe is veszik, de természetesen a szülő kérésére mindenféle mérlegelés nélkül elmehet trombitaórára, vagy éppenséggel haza, tanulni” – mondta, hozzátéve: elsősorban azoknak a gyerekeknek az életében áll be változás, akiknek ezt eddig az adott intézmény nem tudta biztosítani.

(MTI)