A Gyurcsány-kormány szociális minisztere, Szűcs Erika úgy fogalmazott: bántó, hogy a Fidesz úgy tesz, mintha a kormánynak annyi esze sem lenne, mint egy birkának. Bokros Lajos a magyar földpiac megnyitásáról beszélt.

Könnyed beszélgetés Schmitt Pállal, puszi Bokros Lajosnak. Az MSZP európai parlamenti listájának vezetője eszmeileg is a volt pénzügyminiszterhez érzi magát közelebb állónak. Göncz Kinga szerint Magyarország mutatói nem a legrosszabbak, „mert gyorsan léptünk, és komoly erőfeszítésekkel”, de ezt Bokros Lajos jobban tudja, tette hozzá a volt köztársasági elnök lánya.

Schmitt Pál viszont az elszalasztott lehetőségek időszakának tartja az uniós tagság első 5 évét. Magyarország a gyenge kormányzati tevékenység következtében példátlanul legyengült, nem túlzás, társadalmi, gazdasági fejlődésünk megállt egy zsákutcába jutva – mondta a listavezető.

A Gyurcsány Ferenc vezette kisebbségi kormány szociális minisztere igyekezett árnyalni a Schmitt Pál által vázolt képet. „Nem kellene úgy csinálni, mintha mindenütt kolbászból lenne a kerítés, és csak itt működik olyan kormány, amely nem lát tovább az orránál, vagy annyi esze sincs, mint egy birkának” – mondta Szűcs Erika.

Az MDF listavezetője a szabad munkavállalásért cserébe megnyitná a magyar földpiacot a külföldiek előtt. Logikátlan, ésszerűtlen, korszerűtlen és szakszerűtlen azt megkövetelni, hogy a külföldiek földtulajdonának korlátozását tartsuk fent – vélekedett Bokros Lajos. Az uniós csatlakozás idején kiharcolt moratórium 2011-ben jár le. A magyar kormány 2014-ig hosszabbítana, amit Brüsszel akkor engedélyez, ha a nyitás súlyos zavarokat okozna a termőföldpiacon.

(hírTV)