Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

Veszprém megye az ország kevésbé fertőzött régiói közé tartozik, azonban Nagyvázsonyban mindenképpen aggodalomra adhat okot, hogy a tóparttól 10-12 kilométerre fekvő, kétezer fős Balaton-felvidéki település kedvelt turisztikai célpont. A nyaralótulajdonosok itt még nem jelentek meg tömegesen, ám ha ez megtörténik, szigorúan ellenőrzik majd, betartják-e az országos rendelkezéseket és a helyi önkormányzat által felállított járványügyi szabályokat. Az utcaképet elnézve a helyiek betartják, ottjártunkkor a település közterületei szinte teljesen kihaltak voltak.

Gyors intézkedések

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Fábry Szabolcs polgármesterrel nem a hivatalban, hanem a „nagyvázsonyi operatív törzs” bázisán, a Magyar Igásló Ökoturisztikai és Tájérték Központban találkozunk, hiszen az önkormányzat dolgozói a közigazgatási rendszer átszervezésének részeként átmenetileg home office-ban dolgoznak. A településvezető reggelenként itt tart eligazítást azon munkatársainak is, akik az idősek zavartalan ellátásáról gondoskodnak.

A polgármester megemlíti, szerencsére 2014-ben stabil többséget tudtak szerezni a helyi képviselő-testületben; az erős munkatársi közösség a mostani rendkívüli helyzetben is hatékonyan segíti a védekezést.

– Március 15-én kezdtük el a veszélyhelyzethez való alkalmazkodást, már ezen a napon meghoztuk a lakosság ellátását és biztonságát szolgáló első rendelkezéseket. Megszerveztük a folyamatos közétkeztetést, azóta minden helyi lakosnak, aki ebben részesül, kiszállítjuk az ebédet. Létrehoztuk az óvodai gyermekfelügyeletet, elsősorban a katasztrófavédelemben, a rendvédelem területén és az egészségügyben dolgozók gyermekeinek, de az óvónők önkéntes munkában is részt vesznek, adományokat csomagolnak és készítenek elő kiszállításra. A kereskedelmi egységek számára elrendeltük, hogy egyszerre csak három személy tartózkodhat az üzletekben, folyamatosan fertőtlenítjük a buszmegállókat, közösségi tereket. Felmértük a gabonakészletünket, és örömmel tapasztaltuk, hogy a mennyiség akár fél évre is elegendő. A digitális tanrend bevezetése után pedig lezártuk a játszó- és sporttereket, hiszen a csoportosulás veszélyes lehet; még egy gigafont is beszereztünk, hogy figyelmeztetni tudjuk a rendbontókat, de eddig nem volt rá szükség. A szülők most nincsenek könnyű helyzetben, iskoláskorú fiaimmal nekem is a drámai, főként dél-európai híradások segítségével sikerült megértetnem, hogy a mostani gyakorlatilag háborús helyzet.

A polgármester kiemeli: az online oktatási rendre való átállás zökkenőmentesen zajlott Nagyvázsonyban, és ennek azért is örül, mert így alkalom adódik annak bizonyítására, hogy a vidéki emberek is tájékozottak, és felkészültek a digitális kihívásokra. Ugyanakkor szerinte azt is látni kell, hogy az idő előrehaladtával egyre inkább hiányoznak majd a diákoknak az iskolai, sport-, cserkész- és baráti közösségek, ami feszültségekhez vezethet.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Erős összefogás

Míg a polgármester a település ügyes-bajos dolgait intézi, Szokoli Ádám műszaki koordinátorral és Horváth Krisztián általános karbantartóval útnak indulunk a szokásos ebédkihordásra. Az étel az üzemi konyhán készül, ahol naponta több száz adag ebédet főznek, hiszen a 65 éven felüliek mellett többek között az óvodásokat és a digitális munkarendben tanuló gyerekeket is ellátják. A mai menü: csontleves, mexikói halragu tört burgonyával.

Útközben arról beszélgetünk, hogy a településen négy főből álló fiatal csapat segíti az időseket a rendkívüli helyzetben. Az önkormányzat egyik dolgozója home office-ban működteti a „logisztikai központot”, ahol fogadják a helyiek telefonhívásait. Az ebédkiszállítás mellett ugyanis be is vásárolnak a nyugdíjasoknak, de arra is akadt már példa, hogy gyógykezelésre vittek beteget a megyeszékhelyre, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházba.

– A polgármester Facebook-oldalára rengeteg köszönetnyilvánítás érkezik, ami újabb lendületet ad a munkának. Ez azért is fontos, mert bár Nagyvázsonyban jelenleg nincsen regisztrált fertőzött, a vírus hazai megjelenésekor nagyon megijedtünk. Úgy látom, a lakosság fegyelmezett, mindannyian féltjük a családunkat, szigorúan betartjuk a személyes találkozások korlátozására vonatkozó szabályokat, a közterületeken maszkot és kesztyűt viselünk, délután szinte már senkit sem látni az utcákon – sorolja Szokoli Ádám.

Közben megérkezünk Stáhl Józsefnéhez, aki más nagyvázsonyi lakosokhoz hasonlóan éppen a kertben szorgoskodik. Mint mondja, örül a házhoz szállításnak; három hete el sem hagyta a portáját, ha szabad levegőre vágyik, a veteményeskertben mindig akad munka. Úgy véli, a hazai és a helyi járványügyi intézkedések idejében elkezdődtek, talán ennek is köszönhető, hogy a községben nincsen pánikhangulat, az itt élők támogatják egymást.

Útközben elhaladunk a HAVD Group Interior Kft. 2018-ban – nagyszabású munkahely-teremtési program részeként – átadott csarnoka mellett. A svéd tulajdonú járműipari beszállító vállalat mintegy 130 embernek ad munkát. Kis-Kapin Károly ügyvezető telefonon arról tájékoztat, a vállalat átszervezések árán ugyan, de folyamatosan üzemel. „Békeidőben” főként az autó- és bútoripar számára készítenek prémium kategóriás kárpitokat, illetve dizájn burkolatelemeket. Ám a rendkívüli helyzetre való tekintettel márciusban – az önkormányzat által megvásárolt alapanyagból – mosható és fertőtleníthető maszkokat varrtak a nagyvázsonyi családoknak és azoknak a környékbelieknek, akik 40 kilométeres körzetből járnak ide dolgozni. Több mint ötezer darab készült, már használják is őket az érintettek.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Folytatva utunkat megtudjuk, az önkormányzat munkatársai az említetteken túl a helyi gazdáktól származó adományokat is kézbesítik. Rövid telefonos interjút készítünk Pálfy Jánossal, a helyi gazdákat és földtulajdonosokat tömörítő nagyvázsonyi agrárbizottság elnökével. Elmeséli, hogy csatlakozva a Maradj otthon! kampányhoz, a szervezet tagjai figyelemfelhívó jelleggel magánadományokkal segítik a helyieket. Az elnök maga is felajánlott 500 kilogramm étkezési burgonyát és 125 kilogramm lencsét. Ahogy fogalmaz, azzal segítenek, amivel tudnak. Most éppen 200 kiló liszttel, ami kiporciózva szintén a nyugdíjasokhoz kerül. Köztük Vargáékhoz, akik két-három hete szintén otthon tartózkodnak.

– Hálásak vagyunk, hogy gondoskodnak rólunk, a mi feladatunk annyi, hogy betartsuk a szabályokat – mondja Varga Lajosné.

Áldozatvállalás szükséges

Visszatérve a látogatóközpontba, a polgármesterrel arról beszélgetünk, hogy a járvány különösen sújtja a kereskedelmi, szépségipari, illetve idegenforgalmi munkavállalókat. Éppen ezért az önkormányzati ingatlanok bérlői a rendkívüli helyzet idején mentesülnek a díjfizetési kötelezettség alól. Fábry Szabolcs azt is megemlíti, a hivatal bevételei is megcsappannak az idegenforgalmi ágazat válsága miatt. A kormányfő által bejelentett gépjárműadó-elvonás pedig ötmillió forint kiesést jelent Nagyvázsonyban, ami a költségvetés újratervezését igényli. A beruházások egy részét, köz- és belterületi útfejlesztéseket, valamint az óvodakorszerűsítést őszre halasztják.

– Úgy gondolom, az a kormány, amelyik kirángatta az országot a 2010-es csődközeli helyzetből, az önkormányzatokat, a kórházakat és egyéb közintézményeket az adósságspirál utolsó stádiumából, amint eljön az idő, a helyhatóságok teherviselését is segíteni fogja. Pillanatnyilag a legfontosabb az emberek egészségének a megóvása, a munkahelyek megtartása és a gazdaság újra lendületbe hozása. Most az önkormányzatok áldozatvállalására is szükség van – magyarázza a településvezető.

Fábry Szabolcs úgy érzi, a világjárvánnyal az egész emberiség komoly felkiáltójelet kapott. Mint mondja, a koronavírus végre felhívja a figyelmünket arra, hogy mennyi kincs rejlik a közvetlen környezetünkben, és hogy ezeket az áldott értékeket az eddigieknél sokkal jobban meg kell becsülnünk. Most végre van időnk a saját lelkünkkel is foglalkozni.