A választások lebonyolítása gördülékenyebb, a kampányfinanszírozás szabályozása pedig szigorúbb lesz – értékelte Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a választásokkal kapcsolatos törvények kedden elfogadott módosítását.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A kormánypárti politikus újságíróknak azt mondta: az Országgyűlés a választási eljárás szabályait szigorította, pontosabbá és gördülékenyebbé tette, így a választások még tisztábbak, még átláthatóbbak és még gördülékenyebbek lesznek.

Az idei áprilisi választás megmutatta: vannak olyan esetek, amelyek még pontosabb szabályozást igényelnek – fejtette ki Bajkai István, hozzátéve, hogy leginkább a választások lebonyolítására, a külhoni magyarok levélszavazataira és a kampányfinanszírozásra vonatkozó szabályokat kellett még pontosítani.

Emlékeztetett: az áprilisi választáson komoly jogvita alakult ki külhoni magyar levélszavazatokat tartalmazó borítékokkal kapcsolatos kérdések jogalkalmazói megítélése ügyében, vagyis hogy lehet-e vagy sem hagyományos, nem előre elkészített borítékban feladni a szavazatot.

Végül a Kúria – a Fidesz álláspontja szerint a jogszabály téves értelmezésével – több ezer határon túli szavazatot érvénytelenített, ezzel legalább egy mandátumot elveszített a Fidesz-KDNP – emelte ki a nagyobbik kormánypárt képviselője.

Azért, hogy ilyen eset ne forduljon elő még egyszer, egyértelműbb szabályozást hoztak, kiiktatva ezzel a felesleges bürokráciát is – közölte.

A kampányfinanszírozás területén is egy újabb kiskaput zártak be – folytatta -, a kampányra kapott állami támogatással való visszaélések elkerülése érdekében ugyanis most már nemcsak a párt vezető tisztségviselőinek, hanem listás és egyéni képviselőjelöltjeinek felelősségét is megteremtették, akiknek így vállalniuk kell a felelősséget a kampánytámogatás visszafizetéséért.

Emellett ezentúl az impresszumot is fel kell tüntetni a választási plakátokon, ugyanígy a politikai hirdetést közzétevő sajtótermék köteles közzétenni azt is, hogy a hirdetést kinek a megrendelésére teszi közzé – ismertette a további változtatásokat Bajkai István.

Végül elmondta: az egyes, jellemzően átjelentkezőket tartalmazó szavazókörökben kialakult hosszú sorok és várakozás megelőzése érdekében arról is döntött a Ház, hogy a szavazatszámláló bizottságok nagyobb létszámmal működhessenek, és a jegyzőnek is nagyobb, számonkérhető felelőssége legyen az ilyen esetek megelőzésében.