(Forrás: MÁV Zrt.)

A MÁV Csoport az idén már harmadik alkalommal hirdette meg tisztítási akcióját a nyáron útjára indított „Tisztán robogjunk” elnevezésű kampány keretében. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér mellett található Ferihegy vasúti megállóhely gyalogos felüljárójának graffiti mentesítésében 30 önkéntes vasutas vett részt. Munkájukat segítették a KBSz Vasúti Főosztály, a Malév Zrt., HungaroControl Zrt. és a XVIII. kerületi önkormányzat munkatársai, valamint – Budapest Főváros Kormányhivatala Igazságügyi Szolgálatával együttműködésben – a korábban bűncselekményt, például rongálást elkövető, ezért egyéni személyiségfejlesztő programon részt vevő fiatalok is. Megjelent a MÁV Mikulása is, aki csokoládé csomaggal köszönte meg a lelkes antigraffiti kommandó tagjainak az elvégzett munkát, köztük azon fiataloknak is, akik most arról szereztek tapasztalatot, mekkora erőfeszítésbe kerül a falfirkák eltávolítása.

Évről – évre jelentős erőforrásokat emészt fel a vasúti területek tisztaságért folytatott küzdelem.

A vonatok, állomások és egyéb vasúti területek esetében tapasztalható szennyezések, szemetelések, valamint a graffitik számának folyamatos növekedése rontja az utasok komfortérzetét, jelentős presztízsveszteséget okozva a magyar vasúttársaságoknak.

A rongálás elleni hatékony küzdelem részeként indította útjára a MÁV Csoport a „Tisztán Robogjunk” kampányát, amelyen belül számos programmal igyekszünk felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a vasút tisztaságának megőrzése közös ügy és közös felelősség. A programhoz megnyertük Kandász Andreát és Badár Sándort is, akik közszereplőként – a kampány arcaiként – járulnak hozzá az akciók sikeréhez.

A „Tisztán robogjunk” kampány keretében gyermekeknek szóló rajzversenyre, kocsitisztítási akciókra, a Mobilitási Hét Andrássy úti rendezvényein pedig játékos vetélkedőkre került sor. A leginkább érintett fiatal korosztály részére preventív jelleggel felvilágosító osztályfőnöki órákat szervezünk.

A kampány keretében szervezett korábbi graffitimentesítési akciók során a XVIII. kerületi Lakatos utcai felüljáró polikarbonát felületéről, majd a péceli vasútállomás várótermének belső felületéről sikerült a graffitit maradéktalanul eltávolítani az önkéntes vasutasoknak.