A Demokratikus Koalíció szóvivője államilag elkövetett tömeggyilkosságnak nevezte, hogy tavaly 1481 multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval (MRK) is megfertőződött beteg halt meg a kórházakban.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Gréczy Zsolt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az Orbán-kormány évente több ezer magyar embert öl meg azzal, hogy semmit sem tesz a kórházi fertőzések ellen. A politikus azt mondta, hogy az utóbbi öt esztendő alatt minden egyes évben többen haltak meg kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben. Az Orbán-kormányt nem érdekli, hogy hány magyar ember hal meg a kivéreztetett egészségügyben – jelentette ki.
    
A szóvivő arra is hivatkozott, hogy 2005-ben, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségének idején még csak 733 esetet regisztráltak. Arra a felvetésre, hogy az ilyen eseteket csak 2006 szeptembere óta kötelező bejelenteni, azt felelte, hogy ez nem jelenti azt, hogy 2005-ben az általa említettnél többen fertőződtek meg MRK-val.
    
Az Országos Epidemiológiai Központ Magyar Nemzet által közölt legfrissebb jelentése szerint tavaly 1481 multirezisztens kórokozóval is megfertőződött beteg halt meg a kórházakban, az elhunytak közül 174 esetben a fertőzés volt a halál közvetlen oka, vagy közrejátszott az ápolt halálában. A mutatók szerint 4830 MRK-fertőzést jelentettek, ez emelkedést mutat a 2015. évihez képest, akkor ugyanis ez a szám 4187 volt, míg 2014-ben 3998 – írja a lap.

(MTI)