A nemzet annyira szabad, mint amennyire a kultúrája szabad! A Fidesz újabb gyalázatos törvénymódosítását tervezi lezavarni az éj leple alatt, de mi ezt meg fogjuk akadályozni. Kövesd élőben és oszd meg Gréczy Zsolt sajtótájékoztatóját!🇭🇺🇪🇺

Gepostet von Demokratikus Koalíció am Dienstag, 10. Dezember 2019
Hirdetés

Gréczy Zsolt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megnyitotta a kultúrharcot, de el is fogja veszíteni. A kormányfő semmit nem értett meg október 13. üzenetéből, abból, hogy elég volt az erőszakos nyomulásból, a „diktatúra építéséből” – fogalmazott.

A színházakat érintő törvényjavaslattal a kormány azt a helyzetet próbálja előállítani, hogy aki a pénzt adja, az diktál – jelentette ki. A kabinet összeveszítené a társulatokat az igazgatókkal, és olyan szituációt akar teremteni, amelyben csak a számára szimpatikus színházvezetések és társulatok tudnak megmaradni – tette hozzá.

A frakciószóvivő azt mondta, hogy a kormány a könyvkiadókat is meg akarja regulázni, a kiadási politikába olyan részletességgel akar beleavatkozni, hogy már a szerzők személyes adataira, például lakcímére is kíváncsi.

A szellemi élettel szemben folytatott háború nem elfogadható, a DK támogat minden, a kultúra szabadságának megőrzésére irányuló kísérletet – szögezte le. Hozzátette, bíznak abban, hogy a fővárosi önkormányzat továbbra is megőrzi a budapesti színházak függetlenségét.

A színházakról szóló törvényjavaslat már most több ponton felpuhult, mit szól ehhez? – kérdezték tőle. Gréczy Zsolt azt felelte, hogy a színházigazgatókra és az állami pénzekre vonatkozó részek benne maradtak az indítványban. Hozzátette, az is lehet, hogy februárban egy újabb javaslat kerül a parlament elé ebben a témában.

Kérdezték arról, hogy Burány Sándor, a Párbeszéd politikusa a törvényalkotási bizottság hétfői ülésén azt mondta, felmerült benne, hogy „az elmúlt hetekben a közvéleményt borzoló zaklatási ügyek azok nem is zaklatásnak minősíthetők, hanem tulajdonképpen együttműködési kényszernek”. A frakciószóvivő azt felelte, hogy a zaklatás, a molesztálás, az erőfölénnyel és a hatalommal való visszaélés semmiképpen nem fogadható el.

Egy másik kérdésre közölte: nem tudja, ki állhat az Angyal ügyvédje nevű blog mögött, amely azt állítja, hogy két ellenzéki politikus egy VI. kerületi társasházba járt kábítószerezni és a házhoz prostituáltakat is hívtak. Emlékeztetett arra, hogy Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója és Őrsi Gergely II. kerületi polgármester már jelezte, hogy a blog rájuk utalhatott, de tagadták a híreket és feljelentetést tettek.

Úgy látszik, hogy a politikában már mindent eszköz megengedett – reagált Gréczy Zsolt arra, hogy az utóbbi időszakban több politikusról is jelent meg lejárató anyag blogokon.

Fidesz: Gyurcsányék falaznak

Gyurcsányék falaznak a Gothár-botrányt eltusolóknak, ezért hazudoznak a színházakról – reagált a Fidesz Gréczy Zsolt (DK) nyilatkozatára.

Szégyen, hogy Gyurcsány, Karácsony és az egész baloldal mélyen hallgat a Gothár-féle szexuális zaklatási botrányról, és az azt eltusolóknak falaznak, ezért hazudoznak reggel, délben, meg este a színházakat érintő javaslatról – írják.

A valóság az, hogy a főváros és minden más önkormányzat, annyi színházat tart fenn, ahányat csak akar, fővárosi színházat is csak a Fővárosi Közgyűlés tud bezárni – fogalmaznak.

Az pedig helyes, ha tiszta lesz a helyzet a színházak finanszírozásában és fenntartásában, és állami pénzt nem fordítanak olyan színházra, amely éveken át eltusol súlyos szexuális zaklatásokat – zárul a közlemény.