Fotó: koronavirus.gov.hu (archív)
Hirdetés

Az Európai Bizottság (EB) elnöke szerdai beszédében csak a legfontosabbról nem beszélt: semmilyen tervvel nem állt elő, semmilyen megoldást nem kínált arra vonatkozóan, hogy miként állítsuk meg Európa visszaszorulását a világban – összegzett Gulyás Gergely.

A miniszter hangsúlyozta: az EB elnöke ahelyett, hogy Európa határainak megvédését tűzte volna ki célul, a migráció megállítása helyett bevándorlásbarát politikát folytat. Hozzátette: az Ursula von der Leyen vezette bizottság túllépi a hatáskörét, amikor beavatkozik a tagállamok gyermek- és családvédelmi szabályozásába.

„Tarthatatlan, hogy a bizottság sikeres válságkezelésről beszél, miközben a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság elleni uniós forrásokhoz csak egyes tagországok juthatnak hozzá, mások nem” – fogalmazott Gulyás Gergely, aki szerint ez elfogadhatatlan, mert torzítja az unión belüli versenyt.

Hangsúlyozta: a bizottság ezzel megszegi azt az ígéretét, amelyre tekintettel a tagállamok egy része, így Magyarország is elvi fenntartásai ellenére is támogatta a helyreállítási alap létrehozását.

Korábban írtuk