A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban továbbra is kettős a feladat: védeni kell az egészséget, és biztosítani kell az ország működőképességét, „ezt az osztrákok is ugyanígy látják” – mondta a miniszter, aki egynapos hivatalos látogatáson tartózkodik az osztrák fővárosban. Ennek során találkozott az osztrák kormány több tagjával, köztük Karoline Edtstadler EU-ügyi és Susanne Raab integrációs miniszterrel, továbbá a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) főtitkárával, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével, valamint Karlheinz Kopf volt parlamenti alelnökkel.

Hirdetés

„Azt reméljük, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés eredményes lesz, és mielőbb újraindulhat a normális élet” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A miniszter a magyar és az osztrák kormány közötti viszonyt jónak, partnerinek, szövetségesinek nevezte.

Azonosan látják például – fejtette ki – azokat az új migrációs veszélyeket, amelyek a görögországi Leszbosz szigetén történtek óta újra az európai politika középpontjába kerültek. (Múlt héten leégett a 12 ezer embernek otthont adó moriai befogadótábor Leszbosz szigetén.)

Korábban írtuk

Közölte továbbá, hogy mindkét kormány szeretné végrehajtani azt a megegyezést, amely a maratoni hosszúságú júliusi EU-csúcson létrejött.

A Miniszterelnökség vezetője azt is mondta, mind az ÖVP-vel, mind az FPÖ-vel baráti a viszony.
Bécsi programja végén, este Gulyás Gergely részt vesz a Habsburg Ottó emlékét ápoló alapítvány rendezvényén.

BécsTalálkozó Karoline Edtstadler és Susanna Raab miniszterekkel, Norbert Hoferrel, az FPÖ elnökével, Alexander Melchiorral, az ÖVP főtitkárával, Karlheinz Kopf képviselővel.

Gepostet von Gulyás Gergely am Dienstag, 15. September 2020