Kormányinfó (2021. július 15.)

Kormányinfó (2021. július 15.)

Posted by Magyarország Kormánya on Thursday, July 15, 2021
Hirdetés

Gulyás Gergely közölte: szerdán a kormányülésen a járványhelyzet „európai és magyar dimenzióját” vizsgálta meg a kabinet, és megállapította, hogy „a magyar dimenzió” továbbra is a legkedvezőbb. A két oltással rendelkező emberek arányát tekintve Magyarország továbbra is a második Európában, bőségesen áll rendelkezésre oltóanyag – emelte ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy „bármikor bárkit” be tudnak oltani.

Kijelentette: a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az oltottság arányát a következő hetekben növelje.

Jelezte azt is: három olyan terület van – a harmadik oltás ügye, a kötelező oltás kérdése, illetve a 60 év felettiek és a 12 és 16 év közötti korosztály magasabb oltottságának elérése -, ahol a kormány szerdán tárgyalt a teendőkről és az intézkedésekről, a nap folyamán az operatív törzs is ezt fogja tenni, és pénteken a miniszterelnök a Kossuth rádióban a konkrét döntésekről fog beszámolni.

Minden Magyarországon engedélyezett oltóanyag hatékony

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kormány rendkívül káros politikai folyamatnak tartja, hogy „vélhető politikai haszonszerzés érdekében” megkezdődött a különböző oltóanyagokkal szembeni bizalmatlanság keltése. A jóindulatú feltételezés az, hogy emögött politikai érdekek állnak, a rosszindulatú pedig az, hogy üzleti, lobbi- vagy gyógyszergyártói érdekek – fűzte hozzá.

Elfogadhatatlan az Európai Bizottság friss klímacsomagja

Gulyás Gergely fontosnak ítélte ugyanakkor, hogy a klímavédelem és a kibocsátás-csökkentés globális kérdésként jelenjen meg.

Magyarország célkitűzésként szívesen támogat a jelenleginél ambiciózusabb célokat, de látni kell, hogy a tagállamok többsége az eddigi vállalásokat sem tartotta be – mondta.

A miniszter közölte: az Európai Bizottság olyan eszközöket választ, amelyek Magyarország számára elfogadhatatlanok, mivel a végén nem a szennyezők fizetnének, hanem a lakások és az autók után kellene adót fizetni. Ráadásul a rezsicsökkentés eredményeit a terv szétrombolja – tette hozzá.

Korábban írtuk

A miniszter ezért arra kér minden politikai szereplőt és az újságírókat is, hogy ne ezen a területen próbáljanak meg „politikai pártoknak vagy oldalaknak segíteni”, hanem fogadják el a tudományos kutatások eredményeit.