„Kíváncsian várjuk Gulyás Márton, a Krétakör Alapítvány ügyvezetőjének válaszát arra a kérdésre, hogy szervezete korábban is politikai kampányolásra, pártpolitikai célokra használta-e fel a magyar választók közösségének szánt norvég és egyéb támogatásokat?” – írja közleményében a Fidelitas.

A szervezet emlékeztet: Gulyás alig egy héttel ezelőtt kijelentette, hogy a Krétakör Alapítvány nem működik együtt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal, amely a Norvég Civil Támogatási Alaptól elnyert pénzek felhasználását ellenőrzi. Gulyás Márton azt is elárulta, alapítványuk 120 ezer eurót, azaz 36 millió forintot kapott a Norvég Alaptól.

„A Krétakör ügyvezetője elkotyogta az ATV-n, hogy a kapott pénzből politikai célokat szolgáló akciókat is finanszíroztak, például tüntetést szerveztek Lázár János ellen. Majd hozzátette: ez az akció társadalmilag fontos és szakmailag indokolt volt. Miközben tehát a Krétakör képmutatóan hangsúlyozni igyekszik civil, szakmai tevékenységét, vezetője nyíltan vállalja, hogy a Norvég Alaptól elnyert támogatásból lejárató politikai tüntetéseket szervezett az alapítvány. Véleményünk szerint közösségi tevékenységre fordított közpénzekkel – érkezzenek azok bármely országból is – minden civilizált országban el kell számolni. Ha az ügyvezető úr nem akar elszámolni az elnyert forrásokkal, akkor azzal azt sugallja, hogy takargatnivalója van” – áll a közleményben.

demokrata.hu