Gurmai Zita (MSZP) arról beszélt: a járvány súlyos, „gyilkos” következménye a családon belüli erőszak, a bántalmazások számának növekedése, hiszen az áldozatok most kényszerűen össze vannak zárva támadóikkal a karantén, illetve a kijárási tilalom miatt.

Hirdetés

A nők és a gyerekek testi épségének védelme nem tűr halasztást, megelőző lépések kellenek – hangsúlyozta.

Völner Pál igazságügyi államtitkár elmondta: a kormány 2010 óta emelte a krízisközpontok, a menedékházak számát és támogatásukat, prevenciós programokat indított és sorozatosan szigorította a btk-t.

"Egyenlő bánásmód?"

Gurmai Zita napirend előtti felszólalása a Parlamentben: "Egyenlő bánásmód?""Ma a Parlamentben a járvány egyik nagyon súlyos következményére figyelmeztettem, ami az emberek otthonában leginkább este 8 és hajnali 5 óra között fenyeget. Ez pedig a családon belüli erőszak. Gondoljunk csak bele: az áldozatok össze vannak zárva a támadójukkal! Elszökni, elmenekülni, elbújni nem lehet. Tisztában vagyok vele, hogy a járvány elleni intézkedések meghozatalánál nem lehet ezekre a helyzetekre külön szabályt hozni. De segítséget nyújtani a családon belüli erőszak áldozatainak nem csupán lehetőségünk, de civilizációs kötelességünk is! Más országban tájékoztató kampányok, és programok is segítik a nehéz helyzetben lévőket a kiépített intézményhálózat mellett. Mi sem maradhatunk tétlenek, hiszen nők és gyerekek élete a tét!"

Posted by MSZP on Tuesday, December 1, 2020
Korábban írtuk