Iskolai erőszak: prevenció helyett csak gumibot?

Gurmai Zita azonnali kérdése "Iskolai erőszak: prevenció helyett csak gumibot? " címmel.A Fidesz szerint azért kellenek gumibotos iskolaőrök, mert az iskolai erőszak megelőzésének egyéb eszközei már kudarcot vallottak. Ez azonban nem igaz! A Parlamentben szembesítettem az államtitkárt azzal, hogy ő maga vallotta be: idén 30 milliót költöttek prevencióra. Tudják mennyi ez? 43 forint diákonként! Évente! Ennyit Mészáros Lőrinc másfél óra alatt megkeres! Ez semmi! Nem a megelőzés bukott meg, hanem Orbánék hazudtak! Szakemberek helyett rendészeket küldenek a gyerekekre! Vajon mit szólnak majd a szülők, ha a gyereküket az az iskolaőr kezdi fegyelmezni, akit még az igazgató sem utasíthat?

Gepostet von MSZP am Montag, 15. Juni 2020
Hirdetés

Közölte: a kormány az iskolaőrök mellett úgy érvelt, hogy nem maradt más eszköz az iskolai erőszak megfékezésére, és ezzel azt sugallja, hogy a prevenciós eszközök nem működnek.

De mivel nagyon kevés forrás jut prevencióra, nem a prevenció bukott meg, hiszen az lényegében nem is volt – jelentette ki.

Gulyás Gergely elmondta: a magyar oktatásban a rend biztosításában sokszor működnek a prevenciós eszközök, de vannak olyan térségek, intézmények, ahol igenis iskolaőrre van szükség a rend és fegyelem biztosítására.

Korábban írtuk

A tanárok védelmét az államnak biztosítania kell – tette hozzá.

Gurmai Zita úgy vélte, az iskolai erőszak egyre komolyabb probléma, és az oktatásirányítás nem kezeli a helyén. A prevenciónak kellene az első helyen állnia, ehelyett rögtön rendészeti megoldás mellett döntöttek – mondta.

A miniszter úgy válaszolt, vannak olyan térségek az országban, ahol ha a gyerek egyest kap, a szülő bemegy az iskolába és erőszakosan lép fel a tanárral szemben, és ezt prevencióval nem lehet megoldani.