Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt hétfőn megerősítette a bizottság elnökének, Bánki Eriknek korábban írásban tett tájékoztatását, mely szerint hivatala nem tudja a törvényben meghatározott egy éven belül elkészíteni az országgyűlési választáson legalább 1 százalékot elérő jelölő szervezetek kampányfinanszírozásáról szóló jelentést, mert a baloldali pártok esetében tiltott kampányfinanszírozás alapos gyanúja merült fel – emlékeztet cikkében a portál.

Hirdetés

Windisch László azt közölte: szükségessé vált a jelentés elkészítéséhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevonása is, mert jelentős összegek tekintetében a bizonylatok és a teljesítési igazolások hitelességét illetően is erős a kétely.

– Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter maga nyilatkozta azt, hogy a közös kampány jelentős hányadát az MMM finanszírozta

– idézte fel az ÁSZ-elnök. Megerősítette: egyértelművé vált, hogy a közös kampányhoz kötődő események finanszírozása az MMM-en keresztül történt, az MMM pedig külföldi szervezetektől kapott pénzt.

A rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy külföldi szervezetek megpróbálják elcsalni a választásokat. A baloldal a 2022-es kampányára közel 4 milliárd forintot kapott a tengerentúlról, az Egyesült Államokból.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter egy friss interjúban szinte büszkén újságolta, hogy a tavaly nyári elszámolás után emlékei szerint 90 millió forintjuk maradt a kampánytámogatásból, amely külföldről érkezett a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz.

Márki-Zay részletesen beszélt a guruló dollárokról

A hódmezővásárhelyi polgármester részletesen beszélt a külföldről kapott guruló dollárokról, elmondta: a milliárdokból az MMM működése mellett „támogattuk tüntetések szervezését, egy szeptemberi szabadegyetemet, a civil nemzeti konzultációt, kisebb összeggel pedig a kirúgott tanárokat, a jászberényi választást, vagy a választások idején végzett tevékenységükért meghurcolt aktivistáink jogi védelmét is. Hasonló költségekkel idén is számolunk, amikor az összeg minden bizonnyal teljesen elfogy.”

Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke az Origónak adott interjújában a hétfői bizottsági ülés előtt megerősítette, hogy azért nem lehetséges a 2022-es kampánypénzek felhasználására vonatkozó ellenőrzések lezárása a törvény által előírt egyéves határidőn belül, mert az ÁSZ megállapítása szerint a hatpárti baloldali ellenzéki összefogás résztvevőinek elszámolása nem teljeskörű, több körülmény is súlyos visszaélésekre, törvénysértésekre enged következtetni.

A bizottság fideszes elnöke kiemelte: minden állampolgárnak joga van tudni, hogy az említett tiltott forrásokat milyen módon és kik használták fel – magyarul, hogyan próbálták meg külföldről érdemben befolyásolni a választási eredményeket. Beszélt azokról a gyanús számlákról is, amelyek nyomán feltételezhetően adócsalásra is sor került, így a NAV vizsgálatokba való bevonása is szükségessé vált.

– Az Állami Számvevőszék nekem írott levelében az is olvasható, hogy ezekből a dollárokból 1,8 milliárd forint a Bajnai Gordon érdekkörébe tartozó DatAdathoz került – ezt a céget használták fel a baloldali pártok kampányának finanszírozására. De jutott a pénzből az Oraculum 2020 Kft.-nek és egy baloldali fakenews-oldalakat üzemeltető cégnek is

– részletezte Bánki Erik, aki szerint a baloldali képviselők azért hoztak, hoznak rendszeresen Magyarország, illetve az emberek érdekeivel ellentétes döntéseket a magyar és az európai parlamentben is, „mert az őket finanszírozó külföldi megrendelők ezt kérték tőlük.”

Beszélt arról is, hogy a baloldal pártfinanszírozási botránya lehetséges, hogy egész Európát érinti. Bánki Erik hétfőn azt kérte az ÁSZ vezetőjétől és minden, a vizsgálatban részt vevő alkalmazottjától, hogy „függetlenül, de határozottan folytassák le a vizsgálatot.”

Felmerülhet a kampányba való külföldi beavatkozás

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: több évtizedes konszenzus volt eddig, hogy a pártok sem jogi személyektől nem fogadtak el támogatást, sem külföldi támogatásokat nem használhattak a választási kampányok során, hiszen ez esetben felmerülhet a kampányba való külföldi beavatkozás.

– A baloldali pártok külföldi finanszírozása – ha beigazolódik a gyanú – példa nélküli, az elmúlt 30 év választási hagyományait teljesen semmibe vevő magatartás lenne. Ha a vádak bebizonyosodnak, a külföldről támogatott pártoknak vissza kell fizetniük a kapott állami támogatás kétszeresét

– mondta.

Az Origo cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk