Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

Az Unicef Magyarország gyermekbarát díját minden évben azok a települések nyerhetik el, amelyek kiemelten figyelnek a gyermekek jogaira. A világméretű programot 1996-ban indították útjára Európában, hazánk öt éve csatlakozott a kezdeményezéshez. A gyerekbarát települések célja, hogy a gyermekek hatással lehessenek közösségük életére, elmondhassák véleményüket, hozzáférjenek az alapvető szolgáltatásokhoz, és biztonságos környezetben élhessenek.

Jászboldogháza önkormányzata számos civil szervezettel együttműködve azon dolgozik, hogy a községben élő és a helyi iskolában tanuló gyerekek minél harmonikusabb környezetben fejlődhessenek. Ennek megfelelően az elismeréssel járó kétmillió forintos jutalmat is egy ifjúsági közösségi tér létrehozására és a művelődési ház felújítására fordítják.

Mészáros Antónia, az Unicef Magyarország ügyvezető igazgatója a díjátadón úgy fogalmazott, a győztesek elismerése mellett fontos cél az is, hogy a települések továbbfejlesszék gyermekbarát eljárásaikat, és az általuk követett jó gyakorlatot megosszák más önkormányzatokkal is.

Sokszínű diákélet

Nyüzsgő, változatos, ugyanakkor jól szervezett, családias hangulatú diákélet fogad bennünket a Jászboldogházi Mátyás Király Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Napközi, tanulószoba, táncszakkör, gyógypedagógiai, illetve képességfejlesztő könyvtári foglalkozás… alig győzzük végiglátogatni a délutáni foglalatosságokat, amelyekből a gyerekek az iskolai tanórák után választhatnak. A 160 diák mintegy fele a környező településekről és a tanyavilágból jár be Boldogházára a Jászberényi Tankerületi Központ és a helyi önkormányzat által menetrendszerűen közlekedtetett iskolabuszokkal.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Könyvtáros kísérőnkkel, Pappné Turóczi Henriettával arról beszélgetünk, a pedagógusok gondosan figyelnek arra, hogy a gyerekek a buszok indulásáig hasznosan töltsék el szabadidejüket. Az egészséges életmódra nevelés, a sport és a művészeti képzés az intézmény legfontosabb céljai között szerepel, így aztán nincs is olyan kisdiák, aki ne járna mazsorettre, néptáncra, énekkarba, rajz- vagy természetszakkörbe, de népszerűek a futball- és röplabdaedzések is. Az országos tanulmányi és sportversenyeken elért eredményekről a vitrinekben sorakozó serlegek, érmek és oklevelek tanúskodnak. A képzeletbeli büszkeségfalra novemberben felkerült az Unicef Magyarország gyermekbarát településeknek járó elismerése is. Pappné Turóczi Henrietta meséli, hogy a díjátadó óta szüntelenül érkeznek a gratulációk az iskolába és a polgármesteri hivatalba.

Extra figyelem

Bár az önkormányzat nem fenntartója az iskolának, Szűcs Lajos polgármester könnyen „szemmel tudja tartani” az oktató-nevelő munkát, hiszen a községháza épülete éppen az iskoláéval szemben található. A településvezető arról beszél, hogy a díjat mindannyian a magukénak érzik, és akkor is indultak volna a pályázaton, ha a cím odaítélése nem jár pénzjutalommal. Ahogy fogalmaz, hatalmas erkölcsi jelentőséggel bír, hogy az ENSZ gyermekjóléti szervezetének hazai képviselője elismerte tevékenységüket. Szűcs Lajos hangsúlyozza, a kitüntetés annak a munkának az eredménye, amelyet az önkormányzat a civil szervezetekkel, magánszemélyekkel és a helyi gazdasági élet szereplőivel együttműködve végez több mint két évtizede, hogy minél szebbé tegye a gyerekek mindennapjait.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

–  A Jászberényhez tartozó Portelek településrészen 2007-ben a születésszám csökkenése miatt bezárták az elemi iskolát. Akkor határoztuk el, hogy iskolabusz-hálózatot indítunk, és összeszedjük a porteleki és a környező tanyavilágban élő gyerekeket, de a szomszédos településeken lakókat is szívesen fogadjuk a helyi intézményben. A bejáró létszám folyamatosan növekszik, Portelek mellett Tápiógyörgyéről, Zagyvarékasról, Újszászról, sőt Szolnokról is járnak hozzánk olyan gyerekek, akiknek szülei Jászboldogházán dolgoznak. Büszkén mondhatom, hogy a mi kis falunkban valós élethelyzetekben fejlődik a diákok alkalmazkodóképessége, toleranciája, ami továbbtanuláskor is nagymértékben segíti a beilleszkedést – magyarázza a polgármester.

Majd hozzáfűzi, hogy az önkormányzat különböző otthonteremtési támogatásokkal segíti a gyermeket vállaló beköltöző, illetve helyben maradó fiatalokat. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt években a négyszeresére nőtt a születések száma, vagyis ma már nem négy-öt kisbaba jön világra Boldogházán, mint 2010 környékén, hanem húsz.

Tehetséggondozás és felzárkóztatás

A boldogházi pedagógusok mindig is fontosnak tartották, hogy a kötelező feladatok teljesítésén túl különös figyelmet fordítsanak a tehetséges, valamint a hátrányos helyzetű és a felzárkóztatást igénylő diákokra is. E cél érdekében hozták létre 1991-ben a Boldogházi Gyermekekért Közhasznú Alapítványt. Zrupkó Ferencné elnök – aki negyven évig tanított a helyi általános iskolában – arról tájékoztat, hogy a szülői kezdeményezéssel és önkormányzati támogatással megalakult szervezet harminc évvel ezelőtt elsősorban az idegennyelv- és a számítástechnika-oktatás korszerűsítését tűzte zászlajára. Tevékenységük ma már kiterjed a művészeti nevelésre, a sporttevékenység támogatására, kirándulások, táborok, iskolai rendezvények szervezésére, tanulmányi versenyek finanszírozására, valamint új eszközök beszerzésére is.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

–  Iskolaigazgatóként és szakfelügyelőként is tanulmányozhattam a városi iskolák működését, láttam, hogy ezekben az intézményekben milyen sok lehetőség kínálkozik a gyerekek előtt. Úgy éreztem, hogy akarattal és közösségépítéssel sikerülhet mindezt megvalósítani Jászboldogházán is. Gróf Teleki Pál szavaival élve: „összefogással és sok szeretettel gyakran lehet segíteni ott, ahol az anyagiak hiányzanak.” Támogatóink között olyan lelkes lokálpatrióták is vannak, akiknek gyerekei már több mint negyed évszázaddal ezelőtt hagyták el a Mátyás Király Általános Iskolát. A helyiek ugyanis megértették, attól még, hogy kistelepülés vagyunk, nem kell lemondanunk gyermekeink jövőjéről! Az iskolások eredményei igazolták a pártfogók bizalmát, hiszen volt olyan esztendő, amikor elnyertük a Jász-Nagykun-Szolnok megye legjobb kisiskolája címet is.

A sikeresen működő alapítvány az elmúlt évtizedekben további civil csoportok létrehozására ösztönözte a helyi közösséget. Ennek köszönhetően jelenleg tíz aktív szervezet munkálkodik Jászboldogháza jövőjéért. Vannak közöttük tűzoltókat, faluszépítőket, motorosokat, polgárőröket, nyugdíjasokat, valamint sportolókat tömörítő egyesületek, és énekkar is. Szerteágazó tevékenységük szinte valamennyi családra kiterjed, nagymértékben erősíti a helyi összetartozást, és motiválja a településért végzett önkéntes munkát.