A mintegy nyolcmillió forintos informatikai fejlesztésnek köszönhetően országos szinten elérhetővé válnak a gyermekorvosok és védőnők számára a gyermekek aktuális fejlettségének, növekedésének meghatározásához szükséges adatok, amelyek hozzájárulnak az egyes terápiás beavatkozások eredményességéhez.

Hirdetés

A kisdedek, gyermekek és serdülők testi fejlettségének megítélése a gyermekgyógyászati diagnosztika egyik kulcskérdése. Kiemelten érvényes ez a gyermekendokrinológia területére, ahol a vizsgált gyermekek aktuális fejlettségének objektív meghatározása a kivizsgálás szükségességének és a vizsgálati terv összeállításának meghatározója.

Dr. Joubert Kálmán, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet munkatársának vezetésével 1979-ben indult felmérés (Országos Longitudinális Gyermeknövekedés-vizsgálat – OLGYV), amelynek eredményeként kidolgozták és publikálták egyrészt a 3 – 18 éves gyermekek életkor szerinti testmagasság referenciaértékeit, amelyeket a mai napig használnak a gyermek növekedésével foglalkozó gyermekendokrinológusok. Másrészt, a 0 – 18 évesek növekedési, fejlődési referencia-átlagai és -percentilisei (testhossz/testmagasság, testtömeg, fejkerület, mellkaskerület, bőrredő-méretek stb.) segítenek a gyermekorvosnak, védőnőnek annak megítélésében, hogy a vizsgált gyermek fejlődése életkorának megfelelően alakul-e. 

Két jelentős betegcsoport is van Magyarországon, akiknek fejlődése és tápláltsága, valamint az ezzel összefüggő halálozások különösen fontosak népegészségügyi szempontból is: a kis súllyal születettek és/vagy a koraszülöttek továbbá a túlsúlyos, kövér újszülöttek. Mindhárom csoport jelentős számú és arányuk folyamatosan nő a népesség körében. A tervek szerint ezeknek a „felhőből” letölthető gyermeknövekedési információknak a részei lesznek az ELTE Embertani Tanszéke által végzett országos növekedésvizsgálat (2. Országos Növekedésvizsgálat – ONV2) 3-18 éves kori keresztmetszeti adatai is. A referenciaadatok országosan elérhetővé tételével párhuzamosan a kutatók egy új, hatékony módszert dolgoznak ki a születéskori tápláltság-fejlettség pontos meghatározására. Ez az úgynevezett Érettség-Fejlettség-Tápláltság (ÉFT)-percentilis-mátrix módszer, amelynek használatával nem csupán a születéskori veszélyeztetettség, de a későbbi életkorok során várható növekedés, fejlődés mértékéről is kaphatnak információt a szakorvosok. A veszélyeztetettség mértékének ismerete kiegészíti a hagyományos újszülöttellátási adatokat, így még hatékonyabbá tehető az újszülött ellátása, kezelése, így adott esetben hozzájárulhat élete megmentéséhez is.

Korábban írtuk

Dr. Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója a támogatásról szólva elmondta: „nem ez az első eset, hogy a gyermekek gyógyítását elősegítő kezdeményezést segítünk, hiszen a többi között cégcsoportunk 50 millió forintos támogatásával létesülhetett gyermekek korai élettani károsodását felismerő laboratórium a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben. Cégcsoportunk alapértékeihez tartozik a tradíció és az értékteremtés. Ezért is karoltuk fel Dr. Joubert Kálmán és csapatának kezdeményezését, amely az általunk biztosított innovációnak köszönhetően lehetővé teszi, hogy bárhol és bármikor elérhetővé válnak a kezelésekhez elengedhetetlenül szükséges adatok” – fejtette ki a kommunikációs igazgató.

A támogatásnak köszönhetően a kutatás-fejlesztési tervben meghatározott célok várhatóan idén megvalósulnak.