– Mi az az őssejt? Sokak számára kicsit misztikusan hangzik.

– Pedig egyszerű. Az őssejt egy olyan sejt, ami a sejtosztódás során először önmagát reprodukálja, majd pedig egy másik sejtté alakul. Például bőr- vagy szívizomsejtté. Mindenkiben vannak őssejtek. Megtalálhatók a vérben, a bélben, a csontvelőben és másutt. Amit mindenképp le kell szögezni: ez nem csodaszer. Nem valami elixír, amitől még a halottak is újjászületnek. Inkább hasonlítanám egy jó foltozó vargához. Például szívinfarktus esetén, amikor elhal egy terület, akkor az kiesik az életfunkciók fenntartásából. Ez azonban nem úgy néz ki, hogy az infarktus által érintett és az ép szívizom szakasz között egy éles határ van. A kettő közötti átmeneti területen ugyan találhatók még élő szívizomsejtek, de ezek nem tudnak megfelelően működni, mert kevesen vannak és szétszóródtak. Ekkor lép be a gyógyításba az őssejt. Egy szívkatéterrel az őssejteket az adott területre juttatjuk és a sejtek a szívizomnak azt a részét, ami még megmenthető, újjáépítik és mozgásba hozzák, növelve a szív pumpafunkcióját és csökkentve a sérült izomszövet kiterjedését. Ezáltal a beteg sokkal nagyobb esélyt kap a gyógyulásra.

– Mit tud ez a terápia?

– A Shenzhen Beike Biotechnology Kína vezető emberi őssejtterápiás vállalkozása. A céget 2005-ben a Pekingi Állami Egyetem, a hongkongi Tudományegyetem és Shenzhen város önkormányzata alapította, és a kínai Egészségügyi Minisztérium felügyeli. Az ő kutatási programjaiba kapcsolódtunk bele. 2005 óta 3600 beteget kezelt a cég, köztük magyarokat is. A kutatások alapján kiderült, hogy az őssejtet milyen betegségeknél lehet nagyon hatékonyan használni, akár odáig menően, hogy a beteget tökéletesen meg tudjuk gyógyítani. Többféle őssejttel dolgozunk. Vannak bajok, amikre a vérből vett őssejt a leghatékonyabb. Ilyen például a diabéteszes láb, a cukorbetegség egyik szörnyű szövődménye. A folyamatos végtagelhalás, a nem gyógyuló fekélyek, az idegfájdalom teljes mértékben gyógyítható a mikrokeringés újraépülése következtében, így nem kell amputálni a végtag újabb és újabb részét. Megszűnik a neuropathia és begyógyulnak a fekélyek. Továbbá 10 betegből 2-3 elhagyhatja az inzulininjekciót a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek újraképződése miatt, míg 7-8 beteg napi inzulinadagját jelentős mértékben csökkenteni lehet. És ez csupán egyetlen injekció! Aztán némely betegségre a köldökvérből vett őssejteket használjuk. Ilyenek például a súlyos autoimmun megbetegedések, mint a bőrfarkas (lupus) és a szklerózis multiplex. A betegek a kezelést követően tünetmentessé válnak. Hangsúlyozom, hogy nem csodáról van szó! Egy előrehaladott sclerosis multiplex esetén elképzelhető, hogy egy kívülálló számára nem létezik látványos javulás, de a beteg repes a boldogságtól, mert visszatérnek bizonyos mozgások. Újra tud írni, önállóan enni, megszűnnek a remegések. Némely betegséget pedig, mint például a stroke, a magzatburokból vett őssejttel tudunk gyógyítani. A kezelés eredményeképpen jelentősen csökkenthető mondjuk egy súlyos agyvérzés után az elhalt és funkcióból kiesett területek nagysága. Ebben az esetben a szívinfarktusnál már tárgyalt folyamatok indulnak be. A fenti betegségek persze nem képezik a teljes listát, ezeken kívül még sok más nyavalyát tudunk kezelni. Az őssejtterápiás kezelés mintegy mellékhatásaként például látóideg-sorvadás esetén jelentős látásjavulás figyelhető meg. De az őssejterápiával sokszor maradéktalanul gyógyítható az epilepszia is. Aztán meg kell említeni a részleges gerincvelő-sérülést. Ebben az esetben a vegetatív funkciók általában visszatérnek. Ide tartozik a vizelés és székelés szabályozása, a szobatisztaság.

– Mellékhatások?

– Az elmúlt években az őssejtterápiás kezelés eddig még egyetlen beteg esetében sem járt káros, maradandó mellékhatással. Azon betegek állapota pedig, akiknél nem következett be javulás, nem romlott a kezelés következtében. Az alkalmazott technikával végzett őssejtterápia nem okozott rákos elfajulást eddig egyetlen betegben sem.

– Mindezek ellenére igen komoly kritikákat kapott ez a terület. Súlyos szövődményekről szóltak a hírek.

– Igen, ezek a hírek igazak. Ennek oka az, hogy sokan próbálnak őssejttel foglalkozni, akik leginkább csak a profitot látják benne, a gyors meggazdagodást. Legtöbbjüket nem ellenőrzik megfelelően az erre hivatott szervek. Volt rá példa, hogy a beteg megjött külföldről egy terápiát követően, majd a repülőtérről rohammentő vitte a kórházba, ahol életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta. De ilyen eset a mi cégünknél nem fordult elő. Fel sem merülhet, mert mi olyan terápiát dolgoztunk ki, ami jelentős újítás az őssejtkutatáson belül. Ráadásul a kínai kormány nagyon komoly pénzekkel támogatja a kutatást és a fejlesztést. Ezeket a pénzeket pedig nemcsak megköszönni illik, hanem kötelezően el is kell költeni arra, amire adják, ellenkező esetben az intézmény kemény szankciókra számíthat. A mi terápiánk lényege, hogy nem csupán befecskendezünk őssejteket, és ezek aztán vagy célba érnek, vagy nem, hanem már azonnal olyan sejteket küldünk be a szervezetbe, amikről tudjuk, hogy abból szívizomsejt, idegsejt vagy az ereket rekonstruáló sejtek lesznek. Ezáltal, míg egy másfajta őssejtkezelés esetében a tízmillió befecskendezett őssejtből jó ha kétmillió odakerül, ahova kell, a mi esetünkben ez a szám nyolcmillió. A daganatos sejtburjánzást pedig úgy akadályozzuk meg, hogy szabályozzuk az őssejtek osztódását. Csak egy bizonyos mennyiségig tudnak osztódni, és amelyek nem tudnak szöveti sejtté átalakulni, azok elpusztulnak és kiürülnek a szervezetből. Így, ha kevésnek bizonyul a kezelés, nyugodtan ismételhető.

– Mindebből mi jut el hozzánk?

– Személyes és tudományos kapcsolatainknak köszönhetően Magyarországon hozzák létre az európai központot. Idén márciusban megalakult és a Cégbíróságon már be is jegyezték a magyarországi leányvállalatot. Magyarországon minden, az őssejtterápiával valamilyen szinten foglalkozó jelentősebb orvos- és kutatócsoporttal felvettük a kapcsolatot és kidolgoztuk a leendő európai terápiás központ működésének szakmai és szervezeti hátterét. Ez az alábbi szakterületeket öleli fel. A nyugati és keleti rehabilitációs technikák ötvözésével Európa legkorszerűbb rehabilitációs intézetének felállítása. Aztán őssejtizoláló laboratóriumok létrehozásán dolgozunk. Célunk egy európai közösségi őssejtbank és donorbank felállítása. Kísérleti, majd klinikai terápia elindítása Budapesten, Szegeden, Debrecenben betegségcsoportok szerinti specializációval. Európai szintű kutatás-fejlesztési tevékenység elindítása sejtterápián alapuló gyógyszerek kifejlesztésére, például daganatos megbetegedések kezelésére. Az elmúlt két évben a Shenzhen Beike Biotechnology cég vezetői többször jártak Magyarországon. Számos egyetem és kórház vezetőjével találkoztak, és megállapodás-közeli fázisba jutottak tárgyalásaik a kínai őssejt-technológiai alapú magyarországi őssejtterápia elindításáról. Tavaly több kórház vezető orvosa is meglátogatta Kínában a Beike Biotechnology cég kórházait, megtekintve a kinti őssejtterápiát. Ezek az orvosok fogják a magyarországi terápiákat végezni. A munka reményeink szerint 2009-re teljes gőzzel be tud indulni. Most dolgozunk az engedélyek beszerzésén, a klinikai vizsgálatok beindításán.

– Drága az őssejtterápia?

– Jelenleg, aki részt akar venni egy ilyen kezelésen Kínában, azt komoly költségek terhelik. Hárommillió 300 ezer forintba kerül a kezelés. Ebbe négy injekció tartozik bele, húsznapi kórházi ellátás, betegkíséret, felügyelet. Ezenfelül meg kell venni a repülőjegyet, ami szintén nem kis összeg. Ma még egy komoly műtét hazánkban is közel ennyibe kerül, de nagyon bízunk benne, hogy a program magyarországi megindulása után ezeknek a kezeléseknek az ára pár százezer forintra csökken, és a társadalombiztosítás is támogatja majd.

—————–

A Beike Biotechnology által alkalmazott őssejtterápiás eljárással sikeresen kezelhető

– a cukorbetegség szövődményeként kialakuló diabéteszes láb (minden beteg esetében);

– az inzulinhiányos cukorbetegség (30 százalék elhagyhatja, 30 csökkentheti a napi inzulinadagját);

– a szívinfarktus (5-10 százalékos pumpafunkció-javulás figyelhető meg);

– az autoimmun megbetegedések (a betegek tünetmentessé válnak);

– a részleges gerincvelő-sérülés (a vegetatív funkciók általában visszatérnek, a sérültek 50-60 százalékában kiterjed az érzékeléssel bíró bőrfelület nagysága, és 30-40 százalékuknál a mozgásképesség is jelentősen javul, míg további 30-40 százalékukban észrevehetően);

– az agyi rendszerbetegségeknél (epilepszia, kisagyi mozgászavar (ataxia), szklerózis multiplex, kómás állapotok egy része) az esetek 80 százalékban következik be lényeges javulás, míg a stroke, születéskor fellépő hipoxiás agykárosodás, SMA-betegségek 60-70 százalékában figyeltünk meg minőségi javulást.

Daganatos megbetegedések kezelésére jelenleg még nem alkalmazzák Kínában embereken az őssejtterápiát, de intenzív kutatás alatt áll ez a terület is.

——————

Dr. Páli Jenő

orvos, biológus

1975-ben született Budapesten

A Semmelweiss Orvostudományi Egyetem Neurokibernetikai Laboratóriumának vezetője.

A Biocybernetics Research and Development Ltd. és a Beike Hungary Biotechnology Ltd. alapítóigazgatója