A szövetség keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elmúlt hetekben sok esetben azt tapasztalták, hogy az igazoltan koronavírusos betegek maguk mennek el a patikába kiváltani a készítményt. Ez jelentős egészségügyi kockázattal jár, veszélyezteti a járvány elleni védekezés sikerességét, a patikába látogató többi beteg és a gyógyszertári dolgozók egészségét – emelték ki.

Hirdetés

Ilyenkor a gyógyszertárban rendkívüli intézkedéseket kell hozni: ki kell küldeni a többi beteget, be kell zárni az üzletet és soron kívül fertőtleníteni, szellőztetni kell – tették hozzá.

A favipiravir tartalmú gyógyszert március elején nyilvánították a lakossági járóbeteg-ellátás keretei között is rendelhető gyógyszerré, hogy a betegek a kórház helyett otthon is gyógyulhassanak. A készítményt a covid-ambulancián dolgozó orvosok és a háziorvosok a teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tüneteket mutató betegeknek írhatják fel – emlékeztettek.

Felhívták a figyelmet: eleve az a szabály, hogy amíg a beteg karanténban van, a neki felírt gyógyszert egy hozzátartozónak vagy ismerősnek kell kiváltania.

Korábban írtuk