A brüsszeli szankciós politika még akkor is helyes, ha az energia vonatkozásában olyan következményekkel jár, mint a közintézmények, üzlethelyiségek fűtésének korlátozása – mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, EP-képviselő a párthoz köthető N1TV-ben. A korábban oroszbarát és EU-ellenes politikát képviselő Gyöngyösi az Egyenleg nevű adásban most úgy fogalmazott, az orosz–ukrán háború okozta energiaválság következményei Nyugat-Európában a mindennapi beszéd részét képezik, és mindenki tudja, hogy erre valamilyen megoldást kell találni.

Hirdetés

Például diverzifikálni kell a forrásokat mind a gáz, mind a kőolaj tekintetében, és más energiák vonatkozásában, és ha szankciós politikát folytatunk Oroszországgal szemben, ami nagyon helyes, annak lehet egy olyan következménye, hogy energia vonatkozásában kínálati oldalon lesz egy visszaesés – fogalmazott Gyöngyösi, aki szerint éppen ezért „Németországban teljesen egyértelmű, hogy alternatív forrásokat kell keresni, és a keresletet vissza kell fogni”.

Németországban senkinek nem okoz meglepetést, amikor a kormány bejelenti, hogy közintézményekben, üzlethelyiségekben hogyan kell alkalmazkodni az új helyzethez – mondta a Jobbik EP-képviselője.

Eközben a magyar kormány azon rendelkezésére, miszerint a közintézményekben csökkenteni kell az energia használatát, a Jobbik energiadiktatúrát emlegetett, és úgy reagált: „18 fok mellé 18-as karika járna a ma bejelentett horrorintézkedésekre”.

Korábban írtuk

Gyöngyösi Márton fenti nyilatkozata – melyben az unió Oroszországgal szembeni szankcióit nagyon helyesnek nevezte – azért is érdekes, mert nem is olyan régen a Jobbik politikusa még az Egyesült Államok és az Európai Unió kétszínűségéről, Oroszország elleni szankciók káros hatásairól beszélt.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.