Fotó: T. Szántó György/Demokrata (archív)
Hirdetés

„Meggyőződésem, hogy ha az április 3-i országgyűlési választást követően a Gyurcsány-féle baloldal alakíthatna kormányt, akkor a Magyar falu programot az elsők között törölnék el, kormányzásuk alatt is tönkretették a vidéket, a falvakat” – hangsúlyozta Gyopáros Alpár.

„A baloldal háborúpártisága egész Magyarországra, a legkisebb falvakra is veszélyes, (…) épp azokat az intézkedéseket, például a rezsicsökkentést, a 13. havi nyugdíjat, a családtámogatásokat rombolná le, amelyek a falusi emberek megélhetését nagyban segítik” – fűzte hozzá.

Az interjúban a politikus részletesen felsorolta, hogy a kormány  milyen programokkal segítette a kistelepülésket. Szólt a falusi csokról, a pályázatokról, a falusi útalapról és a falusi kisboltok, a mikrovállalkozások támogatásáról. Gyopáros Alpár elmondta: ezek közül leginkább a pályázati rendszer tart közérdeklődésre számot.

„Döntő részben önkormányzatoknak írnak ki pályázatokat, mert azokat a helyi életminőséget meghatározó szolgáltatásokat, amelyeket a pályázatok érintenek, leginkább a települések viszik. Ők tartják fent a helyi utakat, járdákat és az intézmények többségét. Emellett az egyházközségeket és civil szervezeteket is támogatják, hiszen ők is a helyi közösségi élet fontos szereplői” – közölte.

Korábban írtuk

Az idei újdonságok közül kiemelte a gépszínpályázatot, amelyet azért kértek az önkormányzatok, mert szükségük van olyan ingatlanra, ahol a beszerzett gépeket és járműveket tárolhatják. Gyopáros Alpár elmondta, már a jövő évi kiírásokat tervezik, ilyen lesz például a buszmegállók és a közvilágítás korszerűsítése.

„A Magyar falu program nagyon látványos része, hogy utak, járdák épülnek, intézmények újulnak meg, elfogynak az üres ingatlanok a településeken, mert növekszik a népességszám, mindezek pedig önmagukban is igazolják a kezdeményezés létjogosultságát” – közölte. Hozzátette: a Magyar falu program visszaadta a kistelepüléseken élők hitét, az emberek úgy gondolják, érdemes falun tervezni az életet, mert a kistelepüléseknek van jövőjük, ahol megéri otthont teremteni és gyermeket vállalni.

Jelentős részben a Magyar falu program érdeme, hogy azt az érzést visszaadta az embereknek. Három év alatt a 2500 olyan településből, ahol évtizedek óta drasztikusan csökkent a lélekszám, 1200 faluban pozitív irányba változott a helyzet. Segített a  kormány vidékieknek szóló üzenete, hogy „ne aggódjatok, nem vagytok egyedül, itt vagyunk, segítünk”. Ezt a rendkívül örömteli folyamatot törhetné derékba a kormányváltás – vélekedett a politikus.

„A számok teljes egészében a kezdeményezés létjogosultságát igazolják, hiszen az idei forrásokkal együtt a Magyar falu program összköltségvetése megközelíti az ezermilliárd forintot. S ha marad a nemzeti kormány, akkor további jelentős források érkezhetnek a vidék fejlesztésére” – mondta Gyopáros Alpár.