Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. január 13.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. január 13.)

Posted by Magyarország Kormánya on Wednesday, January 13, 2021

György István utalt arra, az oltási tervnek megfelelően még zajlik az egészségügyi dolgozók beoltása, de már az idősotthonokban is megkezdődött a vakcinák felhasználása annak érdekében, hogy a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok minél előbb védettek legyenek.

A múlt héten a legnagyobb, 400-nál is több embert ellátó idősotthonokban végeztek az oltás beadásával, amely már megkezdődött a 150-400 embert gondozó intézményekben is. A vakcinát vasárnapig 7 ezer lakó és dolgozó kapta meg – közölte az államtitkár.

Kiemelte: az oltás a Moderna vakcinájával folytatódhat egyes 100-150 személyes idősotthonban, egyúttal rámutatott, hogy a rendelkezésre álló vakcinamennyiséget 19 intézmény 33 telephelyén 996 dolgozó és 2395 lakó kapja meg az előzetes jelentkezések alapján.

Hirdetés
Korábban írtuk

György István kitért rá, hogy a vakcina beadását minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg, hogy kiderüljön, az érintett egészségi állapota lehetővé teszi-e a beoltást.

Az államtitkár szólt arról is, hogy amíg a Pfizer oltóanyagának ismétlése 21, addig a Modernáé 28 napos.

Jelezte, mivel vakcina korlátozottan áll rendelkezésre, továbbra is nagyon fontos a fertőzés megelőzése, ezért folytatódnak a célcsoportos tesztelések a kormányhivatalok szervezésében.

Emlékeztetett arra, hogy novemberben és decemberben a bentlakásos szociális, egészségügyi intézmények, bölcsődék, óvodák és iskolák dolgozóit tesztelték, akik ezzel a lehetőséggel január első hétvégéjén ismét élhettek. Eddig több mint félmillió tesztet végeztek el – közölte.

György István beszámolt arról, hogy ezen a hétvégén a gyermekvédelemben és a szociális alapellátásban tevékenykedőknek, mintegy 47 ezer embernek biztosítják a tesztelés lehetőségét. Ebbe a csoportba tartoznak a gyermekjóléti alapellátásban, gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók, a falugondnokok, a házi segítségnyújtást végző szociális dolgozók, a családsegítők, az utcai és közösségi szociális munkát végzők, és mások mellett a hajléktalanellátásban dolgozók, vagyis azok, akik munkájuk során sok emberrel, köztük idősekkel is személyesen találkoznak.

A kormányhivatalok munkatársaiból, orvosi, egészségtudományi képzésben tanuló egyetemi hallgatókból álló mintavevő csapatok január 16-án és 17-én 8 és 16 óra között 120 helyszínen várják az érintetteket, akik a várakozás elkerülésére január 15-én 14 óráig a szocszures.kh.gov.hu oldalon foglalhatnak időpontot – mondta.

György István hangoztatta, hogy az önkéntes és térítésmentes vizsgálatok célja a járvány terjedésének lassítása, az egészség védelme, ezért a kormány kéri az érintetteket, éljenek vele.