Ezt Dacian Ciolos, az Európai Bizottság mezőgazdasági felelőse jelentette be Brüsszelben, közleményben. Egyben azt is megerősítette, hogy a támogatás az eladatlan uborka-, paradicsom-, saláta-, paprika- és cukkini mennyiségek után jár, legfeljebb a júniusban szokásos piaci érték 50 százalékos szintjéig. Ezt megelőzően azonban a tagországoknak pontos kimutatást kell készíteniük a szóban forgó árumennyiségről.

További intézkedés, hogy a termelői szervezetek is nagyobb rugalmasságot kapnak a termelők kártérítésében.

Ennek köszönhetően azok a gazdák, akik tagjai valamely termelői szervezetnek, több mint kétharmados kártalanítást is elérhetnek.

Ciolos egyúttal megkönnyebbülését fejezte ki, hogy sikerült azonosítani a hasmenésjárvány forrását, és így a fogyasztók ismét teljes bizalommal lehetnek a friss zöldségek iránt. Derűlátónak mondta magát abban, hogy a fogyasztás szintje most már gyorsan helyreáll.

Brüsszeli közlések szerint ugyanakkor a döntés korántsem volt egyhangú. Négy ország ugyanis ellene szavazott, köztük Franciaország és Spanyolország, amelyek elejétől fogva teljes, száz százalékos kártérítés mellett kardoskodtak. További nyolc ország pedig – köztük számos közép- vagy kelet-európai – tartózkodott a voksolásnál. Az EU elnökségét betöltő Magyarországot a brüsszeli források a javaslat támogatói között említik.

Bizonyos, hogy a gazdák kára jócskán meghaladja azt a mértéket, amelyet az uniós központi költségvetésből most elhatározott gyorssegély finanszírozni képes. Csak a spanyol termelők heti 220 millió euró körülire teszik a kárt – igaz, a németországi járvány okozójaként először, tévesen, a spanyol uborkát említették meg Németországban.

(MTI)