A Katolikus Karitász a hosszú távú és célzott segélyezés érdekében több alkalommal egyeztetett a Caritas Europával és a Caritas Ukrajna vezetőségével a kialakult drámai helyzetről. A szervezet folyamatosan informálódik, hogy a segítségnyújtás célzott és hatékony lehessen – írták a közleményben.

Hirdetés

Hozzátették, hogy a Caritas Ukrajna készen áll a belső menekültek fogadására több helyszínen: Dnyiproban, Poltavában, Zaporizzsjában, valamint a nyugat-ukrajnai Hmelnickijben, Ivano-Frankivszkban, Ternopilben és Lvivben. A Munkácsi Egyházmegyei Karitász szintén fogadja a belső menekülteket Kárpátalján.

Az élelmiszerek, takarók biztosítása érdekében a magyarországi Katolikus Karitász pénzbeli gyorssegélyt küldött, valamint tartós élelmiszert juttat el a térségbe – jelezték.

Közölték, hogy a Katolikus Karitász három teherautónyi segélyszállítmányt küldött a menekültek fogadására a határhoz. A szállítmány többek között száz matracot, takarókat, bébiételt, tartós élelmiszert tartalmaz.

A hosszú távú segítségnyújtás érdekében, a menekültek ellátására Fehérgyarmaton és Nyíregyházán ideiglenes központot hoz létre a segélyszervezet a helyi egyházmegyei karitász szervezetekkel közösen.

Felhívták a figyelmet, hogy a fenti célok támogatására gyűjtést hirdetnek, amihez többféle módon lehet csatlakozni: a 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 forint támogatást jelent), online adományozással a karitász honlapján keresztül vagy a Katolikus Karitász központi bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel (Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008).

Korábban írtuk