Kadarkút Viharkárosultakért számlaszáma: 11743002-15397586-10170001

Posted by József Karsai on Monday, June 28, 2021
Hirdetés

Karsai József (Fidesz-KDNP) a természeti csapás által leginkább sújtott városban tartott sajtótájékoztatón azt mondta: „háborús állapotok köszöntöttek be Kadarkútra”, a természet „évtizedek, de talán évszázadok óta nem látott károkat okozott” lakóházakban, melléképületekben, gépjárművekben.

A településen 303, többnyire palatetős ingatlanban keletkezett jelentős kár – tette hozzá.

Megjegyezte, a káresemény a 2500 lakosú város lakóinak 40 százalékát érinti, a károsultak 30 százalékának nincs biztosítása. Mivel a helyreállítás költségeit sokan nem tudják önerőből előteremteni, az önkormányzat számlát nyitott, a város honlapján megtalálható számlaszámra várja a pénzadományokat.

A polgármester szólt arról is, hogy a sérült tetőket lefóliázzák, és bíznak abban, hogy a csütörtökre jelzett lehűlés nem nagy viharral érkezik.

Korábban írtuk

Karsai József a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a helyreállítás résztvevőinek, a segítő szervezeteknek.

Wéber Antal Somogy megyei katasztrófavédelmi igazgató közölte, hogy a vihar Kadarkúton kívül Mezőcsokonyán, Bárdudvarnokon, Kiskorpádon és Ságváron is pusztított, több mint 400 ingatlanban okozott kárt.

Szombaton és vasárnap somogyi és más dunántúli megyék hivatásos és önkéntes tűzoltóságaiból, mentőszervezetektől több százan vettek részt a helyreállításban, példátlan összefogás bontakozott ki a katasztrófavédelmi szervezetek, az önkormányzatok, a közigazgatási szervek és a lakosság között – emelte ki.

Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott azt mondta, hogy a környéken több tüzéptelep, építőanyag-kereskedő kinyitott, hogy megfelelő áruval lássa el a résztvevőket, egy vállalkozó egymillió forint értékű építőanyagot is felajánlott.

„Szeretnénk felhívni a nyilvánosság figyelmét, hogy a vihar miatt kisgyermekek, idősek kénytelenek most olyan házban élni, amely beázhat, balesetveszélyes lehet, és mivel ilyen jégeső bárhol előfordulhat, mindenkit arra kérek, kellő empátiával tegye meg értük, amit tud” – mondta.

Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke közölte, hogy a megyei önkormányzat is számlát nyit, erre várják a károsultaknak szánt összegeket. A politikus arra kérte a megyei önkormányzat képviselőit, hogy egyhavi tiszteletdíjukat ajánlják fel a helyreállításhoz.

Szászfalvi László (KDNP) somogyi országgyűlési képviselő beszámolt arról, hogy segélyszervezetek, szeretetszolgálatok is megkezdték a munkát Kadarkúton. Hozzátette, hogy hétfő délelőtt megbeszélést folytatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, akivel megállapodott, hogy a károk pontos felmérése után a kormány is segíti a rászorulókat.

„A kormány ezt a döntést egyedi kormányhatározatban hozza meg” – jelezte.

Szajcz Adrián, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke azt közölte, hogy Witzmann Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő még a hét végén levélben fordult azokhoz a minisztériumokhoz, amelyek segíteni tudnak a bajba jutottakon, és a képviselő is pénzt ajánl fel nekik.