Az MSZP elnöke szerint pártja európai parlamenti (EP-) választási programjának célja egy gyűlöletmentes, együttműködő Európa megteremtése, amely az európai polgárok mellett a magyar polgárok érdekét is szolgálja.

Fotók: MTI, szerk.: demokrata.hu

Tóth Bertalan, aki az MSZP EP-listavezetője is, hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón ismertette a Haza. Szeretet. Európa. című programot.

Közölte: elsősorban a magyar emberek érdekeit kell képviselni az EU-ban, ezért szerepel programjuk címében a haza. A szeretet azt jelenti, hogy a nemzeti érdeket nem gyűlölettel, hanem együttműködéssel, nyitottsággal kell képviselni. Magyarországnak pedig Európában helye – indokolta a program címét.

Tóth Bertalan széttépte a kormány Soros György üzletembert és Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét ábrázoló plakátjának kinyomtatott változatát, mondván: így szeretné bemutatni, milyen Európát nem szeretnének.

Szerinte a Fidesz olyan állításokat fogalmaz meg, amelyeknek semmilyen valóságalapjuk nincs, és a legmélyebb félelmekre építve, gyűlölettel akar mandátumot szerezni.

Az MSZP olyan Európát képzel el, amely az emberekről szól, a szociális Európa programját valósítja meg, vagyis az európai polgárok mindennapi életét segíti – mondta a pártelnök. 

Európai színvonalú oktatásra, egészségügyre van szükség. Olyan Európát szeretnének, ahol a munkavállalók és a szakszervezetek jogait közös szabályok védik, és nem fordulhat elő, hogy multicégek, nyugati tőkések magyar jogszabályokat rendelnek meg – fogalmazott.

A minimálbér és minimálnyugdíj egységes uniós szabályozását és egy fiatal házasoknak szóló bérlakásprogramot javasolt. 

Tóth Bertalan a határvédelem fontossága mellett hangsúlyozta az emberi jogok védelmét, és kezdeményezte Magyarország csatlakozását az uniós ügyészséghez.

Szerinte Európának olyan gazdasági környezetet kell teremtenie, amelynek nem a növekedés a célja, hanem a növekedés az eszköze arra, hogy biztosítsa az európai polgárok jólétét.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, a párt EP-listájának második helyezettje arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesznek legutóbb 2009-ben volt közzétett EP-választási programja, és a nagyobbik kormánypárt most, tíz évvel később éppen az ellenkezőjét képviseli az abban foglaltaknak.

A politikus hazafi jelzővel jellemezte a szocialisták programját. Kijelentette: hazafiság és európaiság nem ellentétei, hanem kiegészítői egymásnak. A globális kihívások ellen csak egy egységes és erős EU-ban lévő Magyarország tud harcolni – mondta, hozzátéve: aki ez ellen tesz, az „a haza ellensége”. Márpedig az Orbán-kormány éppen kifelé viszi Magyarországot Európából – hangoztatta.

Ujhelyi István szerint az orbáni politika kézzelfogható károkat okoz Magyarországnak, miközben folynak az unió következő költségvetéséről szóló tárgyalások. Hogyan akar Orbán Viktor a magyar érdekekért küzdeni, ha már „a néppárt is kiutálja”? – firtatta.

Szanyi Tibor, a párt EP-képviselője, a lista harmadik helyezettje a szociális jogok biztosítását nevezte a következő uniós ciklus egyik fontos célkitűzésének.

Az európai minimálbér és -nyugdíj nem azt jelenti, hogy egy luxemburgi benzinkutas nyugdíja ugyanannyi lesz, mint egy bolgár földművesé – mutatott rá. Kifejtette: azt kell megnézni, hogy az adott ország gazdasági színvonalához képest melyek azok a normák, amelyek alapján a minimálbért és a minimálnyugdíjat meg lehet állapítani. Szerinte Magyarországon az európai minimálnyugdíjnak 116 ezer forintnak kellene lennie a jelenlegi 28 ezer helyett.

Szorgalmazta az áfa csökkentését, a férfiak és nők egyenlőségét. Javasolta az okosfalu program megvalósítását, amely a digitális vívmányok közösségi alkalmazásával emelné a helyben élők jólétét.

Tüttő Kata, az MSZP országos elnökségének tagja, a lista negyedik helyezettje az egészséges otthon, a tiszta levegő, a jó minőségű élelmiszer biztosítását nevezte fontos célnak. Ma több mint 80 millió európai él penészes, nem jól fűthető és hűthető lakásban – mondta. Azon szeretne dolgozni – folytatta – , hogy ezeket a lakásokat úgy újítsák fel, hogy az uniós környezetvédelmi célokat is szolgálják.

Kálló Dániel, a Független Diákparlament képviselője, az MSZP EP-listájának ötödik helyezettje az élethosszig tartó tanulás meghonosítását, valamint az ifjúsági lakhatás biztosítását és a munkanélküliség elleni fellépést szorgalmazta.

Tóth Bertalan megerősítette, hogy a Párbeszéddel közös listája lesz az MSZP-nek. Kérdésre elmondta, a héten leülnek a Párbeszéddel és véglegesítik a listát, amelyet majd még mindkét párt illetékes testületeinek jóvá kell hagyniuk.

A pártelnök egy másik kérdésre szimbolikus döntésnek nevezte, hogy ő vezeti az MSZP listáját, bár nem megy ki az EP-be. Listavezetői helye azt jelenti, az MSZP teljes mellszélességgel vesz részt a kampányban – magyarázta.

Arra a felvetésre, hogy a nemzetek Európáját vagy az európai egyesült államok megvalósítását támogatják-e, az MSZP-elnöke közölte: középen állnak, az egységes Európában hisznek, amely javít polgárai életkörülményein. Tóth Bertalan Európa sokszínűsége miatt illúziónak tartotta az európai egyesült államok elképzelést, míg szerinte a nemzetek Európája a szélsőséges, populista erőknek arról szól, hogy minél kevesebb uniós szabályt kelljen betartaniuk.

Haza. Szeretet. Európa. programbemutató

Dr. Tóth Bertalan, Szanyi Tibor, Ujhelyi István dr. Tüttő Kata és Dániel Kálló ismertette az MSZP Haza. Szeretet. Európa. című programját.Részletek➡ https://goo.gl/zHePFj#MSZP #hueu #HazaSzeretetEurópa

Gepostet von MSZP am Montag, 25. Februar 2019