Török Gábor politikai elemző szerint kevés esély van arra, hogy a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ együtt oszlassa fel a parlamentet, mert mint mondta, a kis pártokban van annyi dezertőr, hogy ne legyen meg a többség ehhez. Az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: az MDF-nek és az SZDSZ-nek politikailag jelenleg nem érdeke a feloszlatás, mivel jó eséllyel nem kerülnének be az új Országgyűlésbe.

A szocialisták pedig, ha maguk számára okot tudnának is mondani, miért járuljanak hozzá egy ilyen döntéshez, a nyilvánosság előtt nehezen tudnák megindokolni azt. Az elmúlt években ugyanis határozottan kiálltak azon álláspontjuk mellett, hogy az ország számára a legfontosabb a stabilitás, egy előrehozott választás pedig nem egyezik a magyar demokrácia érdekeivel.

Az SZDSZ eközben nehéz helyzetben van. Miközben eljátszik az előrehozott választás gondolatával, kényszerpályán mozog. És eközben az válik egyre valószínűbbé, hogy a párt nem távolodni fog a szocialistáktól, hanem egyre közeledni. Török Gábor szerint az sem kizárt, hogy ha a szabad demokraták kudarcot vallanak a júniusi európai parlamenti választásokon, akkor a jövőre esedékes országgyűlési választásokon együttműködést kötnek az MSZP-vel, ennek keretében pedig akár közös listát is állíthatnak.

Az elemző a válság kapcsán arra mutatott rá: a politika rövid időn belül sokat fog változni, ezt pedig a válság fogja kikényszeríteni. A magyar politikának eddig nem volt sajátja az őszinte beszéd, ám elképzelhető, hogy a gazdasági viszonyok felülírják a politikai érdekeket.

Mint mondta, az ország egy olyan helyzet felé halad, ahol már a pártok számára sem a politikai racionalitás, saját támogatottságuk megőrzése lesz a kérdés, hanem a mély válság, az államcsőd elkerülése.

A Századvég Alapítvány igazgatója úgy véli: ha a kormány tavaly ősszel világosság tette volna, hogy milyen a valós gazdasági helyzet Magyarországon – akár a saját kárára is -, akkor maguk a szocialisták sem tudtak volna szembe menni a szükséges intézkedésekkel, hiszen azzal az ország rendbetételét akadályozták volna.

Giró-Szász András rámutatott azonban, hogy a kabinet az elmúlt öt-hat hónapban sem cselekedet megfelelően, ezzel pedig sokkal többet ártott, mint a korábbi hat évben.

Mint mondta, korábban a kabinet csak a politikai támogatottságát veszíthette el az elhibázott lépésekkel, és a szükséges intézkedések meghozatalának elmaradásával, a mostani cselekvésképtelenségében, ha úgy tetszik, gyávaságában viszont nemcsak Gyurcsány Ferenc kormánya, hanem az egész ország belebukhat.

Szavai szerint gazdaságilag behozhatatlan hátrányt szenvedett az ország az elmúlt hónapokban.

A politikai elemző az előrehozott választások lehetősége kapcsán azt mondta: egy ilyen voksolásnak egyértelműen a kis pártok lehetnek a vesztesei, hiszen az MDF és az SZDSZ kiesne a parlamentből. Ezek a tömörülések most azzal küzdenek, hogy a saját parlamenti továbbélését tekintsék-e fontosabbnak, vagy az ellenzéki magatartást.

(InfoRádió)