A Mediaworks Hírcentruma sorozatban eleveníti fel a Gyurcsány–Bajnai-korszak fő adóügyi megoldásait, a második részben arról lesz szó, amikor Gyurcsány Ferenc még kormányfőként tízezer vagyonvizsgálat elvégzésére szólította fel az adóhivatalt. A hatóság szorgalmasan dolgozott, ám utóbb a hivatalt is lekaszálta a Gyurcsány-sarló. Tanulságos történet bicskanyitogató hivatali ügymenetről, hatalmi érzéketlenségről és arról, hogy a baloldali kormányzás idején egészen apró dolgokba is beleszólt a nemzetközi tőke. Az ügy Karácsony miatt sem mellékes.

Hirdetés

Adóterror – ezt a kifejezést alkalmazta nemrégiben a baloldal mostani adóterveinek rövid értékelésére a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András szerint 2022-es hatalomra kerülése esetén a Gyurcsány Ferenc vezette politikai csoportosulás valóságos háborút folytatna egyes adózói csoportok ellen. Az államtitkár véleménye után nem maradt el a felhördülés, sok más mellett ezért is érdemes felidéznünk a vagyonosodási vizsgálatok történetét.

Az adóhivatal jó ideig kivételesen alkalmazta ezt az eljárást, hosszú időn keresztül néhány százat indított évente.

A helyzet 2007-ben változott meg: Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök arra szólította fel a hatóságot, hogy abban az évben tízezer ilyen procedúrát végezzen el.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) pedig eleget is tett a kormányfői akaratnak – ezt sokan megemlegették. Egyéni vállalkozók egész sorát vette elő a hatóság: aki nem jelentkezett ki időben, már kapta is a megállapítást. De nem maradtak ki a közalkalmazottak sem. Volt tanárember, akinek húsz év általános iskolai tanítás után postázott másfél millió forintos csekket a hivatal. Hírhedté vált a szakmában az az eset, amikor egy magánszemélynél nyolcmillió forint hiányt talált a revizor, amihez újabb milliók társultak szankció címén. Az illető fizetett, majd azonnal újabb vagyonvizsgálat indult ellene, mondván: honnan volt ennyi pénze?

Korábban írtuk

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE KATTINTVA!