A baloldalnak kell felszabadítania Az MSZP büszke lehet arra, hogy mindig sikerült megőriznie a becsületét, ezután is óvni kell a magyar baloldal tisztességét – fogalmazott a miniszterelnök az MSZP 18. születésnapi ünnepségén. A párt frakcióvezetője úgy vélte: a kormány jelenlegi intézkedései az MSZP „legbaloldalibb” lépései közé tartoznak.

Gyurcsány: „A baloldalnak kell felszabadítania Magyarországot a hazugságok alól”

„A magyar baloldal tisztessége és becsülete nem támadható, és különösen nem azok által, akik ma ezt megpróbálják megtenni. Nekünk ne meséljék el azok, hogyan kell élni, akik kikerültek az egyetemi padokból, és furcsa módon 15-20 év alatt meggazdagodtak. Nekem ne papoljanak tisztességről azok, akik a pártjuk pénztárnokát ültették az APEH elnöki funkciójába” – jelentette ki a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a pártnak szembe kell fordulnia az elmúlt 18 év féligazságaival és kompromisszumaival. Olyan kompromisszumokkal, amelyek nem építették az országot, hanem rombolták. „Tiszta, átlátható, felelős és demokratikus közéletre van szükség” – fogalmazott a pártelnök. Ehhez a korrupció írmagját is ki fogják irtani – tette hozzá.

A miniszterelnök úgy vélte: a pártnak és a frakció vezetésének nagyon világos felhatalmazásra és támogatásra van szüksége ahhoz, hogy folytassa az elkezdett változásokat. A magyar baloldalnak kell felszabadítania Magyarországot a hazugságok alól – hangsúlyozta az MSZP elnöke. „Őszinteség és tisztesség dolgában nincs miért és nincs kivel megalkudnunk, ebben nem alkuszunk. Végig fogjuk csinálni, bármi áron.”

A miniszterelnök kiemelte: a szocialista párt nem legyőzhető, érett arra, hogy programot adjon az országnak, és azt meg is valósítsa a választók felhatalmazásával.

Az ünnepségen felszólalók mindegyike kitért a szocialista párt körüli letartóztatásokra. Nyers Rezső, az MSZP első elnöke úgy fogalmazott: a pártban olyan fiatalokra van szükség, akik élni tudnak a pénzzel, és nem visszaélni. Hozzátette: az MSZP ki fog kerülni ebből a helyzetből. „Húzzunk bele abba, hogy kikerüljünk a slamasztikából” – jelentette ki.

Lendvai: Az MSZP vállalja a felelősséget „zűrös helyezetekben” is

Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője szerint az MSZP mindig szembe tudott nézni a problémákkal, és felelősséget tudott vállalni a „zűrös helyzetekben” is. Hozzátette: az MSZP jelenlegi intézkedései a párt legbaloldalibb lépései. „Felelős vagy magadért, de felelős vagy másokért is. Egyszerre kell mondani az öngondoskodás parancsát, és a törődj a többiekkel is baloldali normáját. De ugyanígy egyszerre kell mondani a gazdasági felzárkózást és a társadalmi felzárkózás parancsát, az ország költségvetési deficitjének ledolgozását és az ország szociális és erkölcsi deficitjének a ledolgozását” – jelentette ki.

Lendvai Ildikó úgy vélte: ma a baloldalra maradt az előrehaladás, a mozgás, a változás ügyének pártképviselete.

Minden felszólaló megemlítette beszédében Horn Gyulát, jobbulást kívánt neki, a résztvevők a volt miniszterelnök nevének elhangzását minden alkalommal hosszas tapssal fogadták.

A párt egész napos születésnapi rendezvényén mintegy 5000 küldött vett részt.

A Fidesz szerint nincs ok az ünneplésre

A Fidesz szerint az MSZP-nek nincs oka ünneplésre, mivel életkorának előrehaladtával – a közvélemény-kutatási adatok szerint – nem növekszik, hanem egyre kisebb lesz. Az ellenzéki párt szóvivője úgy véli: az MSZP-nek felelősséget kell vállalnia az elmúlt tizennyolc évben elkövetett hibáiért.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: az MSZP-nek felelősséget kell vállalnia „a hazug módon bevezetett tandíjért, az egészségügy szétveréséért és legfőképpen a közpénzek intézményesített lenyúlásáért és pártpénzzé tételéért”. Magyarországot kisemmizték a privatizációval, alkalmatlan kormányzásuk miatt mély szociális válság alakult ki – írta közleményében a nagyobbik ellenzéki párt szóvivője.

(inforadio.hu)