A gyávaság és a gyengeség költségvetése van a Ház előtt.

A gyávaság és a gyengeség költségvetése van a Ház előtt. Miközben az elmúlt hónapok ezer bajt hozzák a felszínre, ez a költségvetés ezekből semmit nem kezel. Gondolat- és cselekvés hiányos – kövesd élőben Gyurcsány Ferenc parlamenti felszólalását!

Gepostet von Demokratikus Koalíció am Mittwoch, 10. Juni 2020
Hirdetés

A gyengeség és a gyávaság büdzséjének nevezte a jövő évit Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka.

A pártelnök-frakcióvezető szerint a büdzsé alapján fáradtnak, elképzeléshiányosnak, intellektuálisan és politikailag is gyengének mutatkozik a kormány.

Azt mondta: a költségvetés mindig lehetőséget ad arra, hogy a kormányzók szembenézzenek az ország valóságos állapotával, a mélyben lévő konfliktusokkal, de nem látja, hogy a kabinet ezt tenné. „Gyávák a szembenézésben, gyengék a válaszban” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Korábban írtuk

Szavai szerint a kormányzat diktálta közéleti viták színvonala a koronavírus-válság okozta kihívásokhoz képest felháborítóan alacsony, pedig muszáj lenne élni a felelősséggel, át kellene értékelni az állam szerepét.

Nemzeti politika-e az például, hogy az ország egy olyan egészségügyet működtet, amelyben a túlnyomó többség iszonyatos kiszolgáltatottsággal küzd, eközben pedig „a nemzet nevében fellépő” kisebbség megteremtette magának a színvonalas, de drága magánegészségügyet? – tette fel a kérdést.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt digitális oktatással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy kistelepülések sokaságában a minimális feltétele sem volt meg a digitális oktatásnak, mert nincs se számítógép, se internet, se szülői hozzáértés. A kormány azonban szerinte erre sem reagál, úgy tesz, mintha az elmúlt hónapoknak nem lenne semmilyen tanulsága.

Az idősotthonok helyzetére sincs válasz a költségvetésben – folytatta a DK vezérszónoka -, nincs egy átgondolt idősgondozási rendszer. A fővárosi Pesti úti idősotthon ügyében is – ahol sok áldozata volt a koronavírus-járványnak – az érdekelte a kormánypártokat, hogy meg tudják-e politikailag ütni Karácsony Gergely főpolgármestert – tette hozzá.

Az önkormányzatokra kitérve azt mondta, a kormány nem engedi, hogy a maguk urai lehessenek a települések, elvesz tőlük mindent, fojtogatja őket, folyamatosan államosít.

Az ellenzéki pártelnök felvetette azt is, hogy korlátozni kellene a jövedelmi különbségeket, a milliárdosok esetében nem biztos például, hogy szerény jövedelemadót és nullás örökösödési adót kellene alkalmazni.

Gyurcsány Ferenc úgy összegzett: nem lát „közös sztorit”, fantáziátlanul zajlanak az események, a költségvetés pedig arról árulkodik, hogy a kormány egyetlen problémára sem ad választ, nem is akar szembenézni velük.