Nagy adóreformra azonban csak akkor van lehetőség, ha azt nagyarányú szociális-jóléti megszorítás előzi meg – tette hozzá a kormányfő, aki hangsúlyozta, hogy ez utóbbit azonban ő elutasítja.

Az MSZP választmánya nem kezdeményezi rendkívüli kongresszus összehívását – jelentette be a párt választmányának elnöke. Simon Gábor elmondta: a szocialisták fölkészültek a kormányzás folytatására, melyhez szerintük nem új programra van szükség.

A Munka, Tudás, Tulajdon Programjára épülő, az emberek érdekeit szolgáló intézkedéssorozat kell. A választmány fölhatalmazta, hogy konzultáljon SZDSZ vezetőivel az együttműködés lehetőségeiről – tette hozzá Simon Gábor.

A párton belüli vitákban korábban az is felvetődött, hogy a választmány hívjon össze rendkívüli tisztújító kongresszust a kialakult helyzet miatt, de úgy tudni, hogy ilyen döntés nem várható. Az elképzelhető, hogy az új kormányprogram elfogadására összehívnak majd egy ilyen tanácskozást, kongresszust, de azon tisztújítás nem szerepel majd.

Az, hogy legyen ilyen, illetve, hogy a párt teljes elnöksége ajánlja fel a lemondását, azt maga a miniszterelnök vetette fel egy héttel ezelőtt, de az elnökségben, kisebbségben maradt ezzel a véleményével, a többség ugyanis úgy vélte, hogy többet ártana, mint használna egy ilyen gesztus, mert főleg kifelé rossz látszata lenne, ha a pártvezetés úgymond bedobná a törölközőt. A legvalószínűbb egyébként az, hogy az elnökség és a frakció után várhatóan a választmány is megerősíti majd a miniszterelnököt.

Az SZDSZ mindenképp kilép a koalícióból

Kóka János elképzelhetetlennek tartja, hogy az SZDSZ a koalíció tagja maradjon. A pártelnök sajtótájékoztatóján elmondta: az SZDSZ nehéz és felelős döntést hozott, mert azzal, hogy Gyurcsány Ferenc kihátrált a reformok mögül, a liberálisok mozgásterét nullára szűkítette le.

A szabaddemokraták nem folytatnak kétoldalú tárgyalásokat az MSZP-vel, de támogatják a szocialisták javaslatait, ha azok az ország megerősödését eredményezik – tette hozzá Kóka János.

A liberális párt elnöke az egykulcsos adóról azt mondta: bevezetésének legnagyobb nyertese az adófizető, de a rendszer jó a gazdaságnak és megéri az államnak is, mert nőnek az adóbevételek, nő a legális foglalkoztatás, és csökken a munkanélküliség.

Az egykulcsos adó pozitív hatásai már beigazolódtak Romániában és Észtországban is – tette hozzá Kóka János.

(MR)