Hirdetés

Európának, így Magyarországnak is érdeke, hogy Joe Biden legyen az Egyesült Államok következő elnöke – írta a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. Hozzátette, a november 3-i elnökválasztás kizárólag az USA állampolgárainak a joga, a döntés következményei azonban az egész világra, így az Európai Unióra, és benne Magyarországra is erősen kihatnak.

Európának az az érdeke, hogy az Egyesült Államok elnöke Európában erős szövetségest lásson, ne pedig gyengíteni való ellenséget – hangsúlyozta a volt kormányfő, hozzáfűzve, Európának az az érdeke, hogy az Egyesült Államok a nemzetközi kapcsolatokban a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködést szorgalmazza a szembenállás helyett.

Kiemelte, Európának az az érdeke, hogy a kereskedelmi megállapodások csökkentsék a kereskedelem költségeit, így csökkentsék a fogyasztói árakat, ahelyett, hogy a védővámok révén növelnék azokat. Európának az az érdeke, hogy az egyre kevésbé biztonságos világunkban az USA a világtörténelem legsikeresebb katonai szövetsége, a NATO és a szolidaritás megerősítése, ne pedig gyengítése ellen dolgozzon – közölte.

Gyurcsány Ferenc szerint Európának az is érdeke, hogy az Egyesült Államok elnöke és kormánya a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság szellemében gyakorolja vezető szerepét a világban, ahelyett, hogy diktátorokat, autokratákat ölelne keblére és adna számukra nemzetközi legitimációt. „Ami Európa érdeke, az Magyarország érdeke is”, éppen ezért a Demokratikus Koalíció annak drukkol, hogy Joe Biden legyen az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke„ – zárta közleményét a DK vezetője.

Korábban írtuk