Nem értenek egyet Gyurcsány hétpontos tisztasági csomagjának egyik sarkalatos pontjával, így egységes fellépésről egyeztetnek a szocialista polgármesterek, készülve a szombati frakcióülésre. Ismert, a közélet megtisztítását célzó javaslatdömpinget a kormányfő egy hete jelentette be. A szocialisták már akkor kifejezték, hogy nem értenek annak minden pontjával egyet.

Egységes fellépésről egyeztetnek a szombati frakcióülésre készülő szocialista polgármesterek. Molnár Gyula, Budapest XI. kerületének szocialista polgármestere a Hír Televíziónak elmondta: Gyurcsány Ferenc tisztasági csomagja nemcsak politikai, de közjogi kérdéseket is felvet. Hiszen az országgyűlési képviselők egyfajta érdekképviseletet jelentenek a parlamentben a településeknek. A szocialista vezető szerint 1994-ben a parlament helyesen engedélyezte, hogy a képviselők szerepet vállaljanak a helyi önkormányzatokban is.

Azaz, nem a hatalmi ágak szétválasztását, a kétkamarás utat választotta az akkori, egyébként kétharmados, szintén MSZP-SZDSZ többségű hatalom – tette hozzá Molnár.

Köztudott: Gyurcsány az elmúlt héten hétfőn jelentette be, hogy egy összesen hét pontból álló javaslatcsomagot terjeszt a T. Ház elé, amellyel tervei szerint megelőzhetők lesznek az utóbbi hetekhez kapcsolódó botrányok (az MSZP-s Zuschlag János jelenleg is előzetesben van, az ügyben a többi között már magát Gyurcsányt is meghallgatták Szilvásy Györggyel együtt Kecskeméten).

A hétpontos javaslat egyik legérzékenyebb pontja a szocialista képviselők számára, hogy e „tisztasági csomag” keretein belül a kormányfő kezdeményezte a főállású képviselőség intézményének visszaállítását. Javaslata szerint a következő parlamenti ciklustól önkormányzati vezetők, polgármesterek, gazdasági társaságok vezetői ne lehessenek a parlament tagjai. Még aznap, hétfőn a csomaggal kapcsolatban Pokorni Zoltán úgy reagált: a közélet tisztaságát, a tisztulást, az átláthatóság megteremtését Gyurcsány Ferencnek magán kellene elkezdeni.

Gyurcsány javaslata nem aratott osztatlan sikert a szocialista frakcióban sem. Karsai József, Battonya polgármestere egyenesen arról beszélt, hogy akinek összeférhetetlenségi problémái vannak, az maga Gyurcsány Ferenc. Karsai az Indexnek adott keddi interjújában úgy véli egyébként, „a Zuschlag-ügyet kell elkenni mindenféle összeférhetetlenségi, költségtérítési és pártfinanszírozási üggyel.” A pártelnök-miniszterelnök e héten hétfőn napirend előtti felszólalásában jelentette be: ha nem kapják meg a hétpontos javaslatcsomaghoz az ellenzék támogatását, akkor a már jelenleg is napirenden lévő referendumhoz „csapva” népszavazásra bocsátják a javaslatokat, hogy az „istenadta nép” dönthessen a közélet megtisztításáról.

(hírTV/MNO)