Fotó: mti, archív

Valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatot adott le az Országgyűlésnek Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök az okiratban nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot, ami egy nevén lévő osztrák bankszámlán van elhelyezve. Az MSZP egykori elnökhelyettese, Simon Gábor ellen néhány éve egy hasonló eset miatt büntetőeljárás indult – írta a Magyar Idők.

Több mint 150 millió forintot tartott az év elején az osztrák Schoellerbank AG bécsi fiókjánál vezetett számláján Gyurcsány Ferenc – írta a Magyar Idők. Úgy tűnik, a Demokratikus Koalíció elnöke eltitkolta ezt az összeget a választók elől, legfrissebb vagyonnyilatkozatában ugyanis nyoma sincs ennek a pénznek, ami számos kérdést vet fel.

Gyurcsány Ferenc néhány órája közzétett, 2017-es vagyonnyilatkozatában bruttó 747 878 forintos képviselői tiszteletdíján felül csak a családi vállalkozástól, az Altus Portfólió Kft.-től származó nem egészen 223 millió forint osztalékot tüntette fel rendszeres vagy eseti jövedelemként.

A vagyonmérlegében azonban nem szerepel a képviselői tiszteletdíj havi összegét meghaladó pénzintézeti számlakövetelés. Gyurcsány Ferenc az adózott jövedelmét a nyilatkozatok szerint értékpapírba fektette, aminek árfolyamértéke 2016 és 2017 fordulóján valamivel több mint 641 millió, 2018 elején pedig 605 millió forint volt volt.

Nem Gyurcsány Ferenc az első a baloldalon, akiről kiderült, hogy jelentős összegeket tart külföldön. A szocialista Simon Gábor, aki Gyurcsány miniszter- és pártelnöksége idején az MSZP országos választmányát vezette, később pedig elnökhelyettes lett, 2014-ben bukott le.

Az újabb számlabotrányt az is érdekessé teszi, hogy éppen Gyurcsány Ferenc volt az, aki tavaly áprilisban eltitkolt, külföldi bankbetétekkel próbálta meg hírbe hozni Orbán Viktort. A Demokratikus Koalíció elnöke először azt állította, hogy a jelenlegi miniszterelnök távol-keleti pénzintézetekben rejtegeti titkos vagyonát. Később arról beszélt, hogy bankszámlakivonatokat is látott, bár azok valódiságát nem tudta eldönteni. Legutóbb már egy külföldi informátort és svájci bankszámlát is emlegetett.

Az előző évhez hasonlóan, 2017-ben ismételten Gyurcsány Ferenc kereste a legtöbbet a parlamenti képviselettel rendelkező pártok vezetői közül. A DK elnökének vagyona csaknem 200 millió forinttal gyarapodott, értékpapírban tartott megtakarításai ennek ellenére csökkentek tavaly – számol be az MTI.

„A Magyar Idők hazudik, a valóság az, hogy Gyurcsány Ferenc vagyonbevallása minden elemében pontos” – reagált csütörtökön a Demokratikus Koalíció (DK) a lap internetes kiadásában megjelentekre.

Azt írják: Gyurcsány Ferencnek nincs pénzintézeti számlakövetelése osztrák bankban. A valóság az, hogy a DK elnökének 605 millió 727 ezer 420 forint értékben értékpapír-befektetése van, amelyet vagyonnyilatkozatában pontosan fel is tüntetett – írták.

Ezen értékpapírokat egy magyar és egy osztrák bank, illetve két magyar pénzügyi szolgáltató kezeli. Vagyis Gyurcsány Ferenc vagyoni helyzetét pontosan, hiánytalanul, a jogszabályi előírásoknak megfelelően tüntette fel a vagyonnyilatkozatában – tudatták.

A DK közleménye szerint a Magyar Időkkel szemben Gyurcsány Ferenc „a szokásos jogi lépéseket megteszi”.

(hiradó.hu, MTI)