Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte, a magyar kormány szükségesnek tartja, hogy mielőbb munkatalálkozó legyen a két miniszterelnök között, ahol megerősítik elkötelezettségüket az együttélés európai normái, értékei és elvei mellett.

Daróczi Dávid kitért arra: fontos, hogy mindkét ország megerősítse: vezetői nem engednek a szélsőséges nacionalizmus és radikalizmus csábításának.

A két ország közötti konfliktus az ősz elején újult ki, novemberben pedig tovább romlott a helyzet a dunaszerdahelyi futballmeccs után. A dunaszerdahelyi DAC és a Slovan Bratislava november elsejei labdarúgó-mérkőzésére Magyarországról is érkeztek drukkerek. A meccs félbeszakadt és negyedóráig állt a játék, amikor a szlovák rohamrendőrség benyomult a hazaiak szektorába, ahol a magyarok is voltak, és rátámadtak a drukkerekre.

A rendőri akcióban több szurkoló megsérült, egy nézőt mentőhelikopterrel vittek kórházba. A hivatalos szlovák adatok szerint a mentők 49 embert láttak el a helyszínen, hatot a dunaszerdahelyi kórházba szállítottak. A szlovák rendőrök 32 embert állítottak elő, közülük 16 magyar állampolgár volt, akiket később szabadon bocsátottak.

A szlovák rendőrség által Budapestre küldött jelentés szerint a magyar szurkolók rátámadtak a szlovák rendőrökre. A tájékoztatás szerint a mérkőzés során „egyetlen zavaró pillanat volt”: amikor a rendőrségnek a magyar szektorban be kellett avatkoznia, mert a magyar szurkolók egy része a számukra fenntartott, lezárt szektorból a kordont áttörve kinyomta a kaput, és hátulról a Slovan szurkolóihoz akart eljutni. A közlés szerint a kordont biztosító rendőröket a magyar szurkolók verbálisan sértegették, szidalmazták, fasisztának titulálták, és fizikai erőszakot alkalmaztak a rendőrökkel szemben„. A szlovák rendőrség szerint ezt videofelvétel is tanúsítja, ám ezt továbbra sem kapta meg Magyarország.

A mérkőzés után tiltakozó demonstráció volt Pozsony budapesti nagykövetsége előtt, ahol a résztvevők meggyújtottak egy szlovák zászlót. Vasárnap virradóra a szlovák kisebbség lakta Pilisszántó községtáblájának szlovák Szantov nevét fekete festékkel szórták be, a szomszédos Pilisszentkereszt határában pedig az oda vezető utak mentén hasonló módon három táblát is megrongáltak. A történtek miatt a rendőrség eljárást indított.

Múlt hétfőn este a szlovák nagykövetség előtt ismét tüntetés volt, amelyen mintegy 250-300-an vettek részt. Demonstrációt tartottak a Külügyminisztériumnál, valamint Békéscsabán is, a szlovák főkonzulátus előtt.

A szlovák parlament szerdán fogadta el a rendőrség sportrendezvényekre vonatkozó jogait szabályozó törvényt. Ebbe röviddel a szavazás előtt a Szlovák Nemzeti Párt indítványára került be az a fejezet, amely a nem nemzetközi jellegű sportrendezvényekről december 1-jével kitiltja más államok jelképeit.

November 8-án a Miniszterelnöki Hivatal előtt gyűltek össze tiltakozásul futballdrukkerek. A szombati budapesti demonstráción több mint ezren vettek részt. Eközben a határmenti Királyhelmecen szombaton a szabolcsi Nemzeti Őrsereg tartott megemlékezést az első bécsi döntés 70. évfordulója alkalmából. A koszorúzáson részt vevők közül 28 egyenruhást a szlovák rendőrség előállított.

A szombati események után a szlovák kormányfő azt hangsúlyozta, hogy ”a független Szlovák Köztársaság területén egyenruhás magyar nácik nem fogják a programjukat deklarálni, amely egyebek mellett fenyegeti és megkérdőjelezi Szlovákia függetlenségét„. Ján Slota Szlovák Nemzeti Párt elnöke pedig a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsának összehívását javasolta és sürgette, hogy az Európai Unió intézményei tegyenek lépéseket Magyarországgal szemben.

(InfoRádió)