Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala (képernyőfotó)
Hirdetés

„Egy drámai év szokatlan évértékelője” címmel harangozta be soron következő évértékelőjét Gyurcsány Ferenc, amelyet Facebook-oldalán élőben közvetített.

Gyurcsány beszédét a járványhelyzetre való reflektálással kezdte, megjegyezte, „pokolian nehéz az élet”, ennek kapcsán az is kiderült, a pártelnök hiányolja az öleléseket. A koronavírus-járványról Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy tavaly inkább a vírus állt győzelemre, és ez emberek védekeztek, de most abban reménykedünk és azon dolgozunk, hogy megforduljon a helyzet, és helyre tudjuk állítani szokásos, hétköznapi életünket.

Az emberek leleményesek, így is éltek valahogy tovább, sok minden megy is, de van valami, ami hiányzik: az érintés, a gesztusok, a közelség, az emberi kapcsolatok – fejtegette. Egy év után érezhető, hogy így pokolian nehéz az élet – tette hozzá.

Kiderült, hogy tényleg nagyon kicsi lett a Föld, az a vírus, ami minden bizonnyal a bolygó másik feléből származik, egy-két hónap alatt itt volt, és ma ott van mindenhol – mondta. Ha a vírus globálisan támad, akkor védekezni is globálisan kell – szögezte le.

Az a felelős magatartás, és a DK mindenkinek azt javasolja, hogy oltassa be magát – jelentette ki a politikus. A tudományos közösségnek – alig pár kivétellel – az egésze azt mondja, hogy sokszorta nagyobb annak a kockázata, ha valaki nem oltatja be magát, mintha beoltatja – mutatott rá.

Az nem politikai kérdés, hogy hol gyártott vakcinát érdemes elfogadni, „ez mindegy” – szögezte le. Arra kérte hallgatóit, hogy olyan vakcinával engedjék magukat beoltatni, amit az európai szakhatóság engedélyezett. Lehet az az orosz vagy a kínai is, ha engedélyezték Európában – nyomatékosította.

A bukott miniszterelnök évértékelőjében a kormány járványkezelését becsmérelve úgy fogalmazott: „kiderült, ezek nem tudnak kormányozni”.

Emlékeztetett: sokszor az ellenzék szemére vetik, hogy a vírushelyzetből is politikai vitákat csinál. A politika a közös életünk intézése, és nincs nagyobb közügy, mint egy globális világjárvány – jelentette ki. Ezért szerinte nagyon helyes, ha közéleti vita tárgya az, hogy jól intézik-e a közös dolgainkat azok, akinek ebben kitüntetett felelősségük van.

A pártelnök úgy érvelt: az biztos, hogy ha ez nemzeti ügy, „akkor bennünket partnernek kell kezelni”. Egyúttal megjegyezte, szeretnék, ha beavatnák őket a dilemmákba, az elemzésekbe, az adatokba.

Az elmúlt év pozitívumai között említette, hogy Joe Biden lett az Egyesült Államok elnöke, de „a legjobb dolog, ami történt velünk, hogy megszületett a demokratikus ellenzék” – utalt a moslékkoalíció létrejöttére Gyurcsány Ferenc. Úgy látja, egyik erényük, hogy „vigyáznak egymásra”. Elmondta, nagy ellenzéki konfliktusról azért nem lehetett hallani, mert nem is volt ilyen. Az összefogás eddigi tárgyalásai, közös útja kapcsán megjegyezte, „okunk van büszkének lenni”. Gyurcsány Ferenc politikatörténeti jelentőségűnek nevezte az ellenzéki pártok összefogását. Hosszú idő kellett, hogy mindenki megértse, Magyarországon régóta nem demokratikus versengés zajlik, hanem alapvetően egy autokratikus, sok tekintetben diktatórikus rendszerrel szemben kell fellépnie egy olyan ellenzéknek, amelynek csak akkor van esélye győzni és „helyreállítani a normalitást”, ha közös politikai, választási erőként mutatja meg magát – mondta. A pártelnök kijelentette: nem egyik vagy másik párt, nem egyik vagy másik politikus teremtette meg ezt az egységet, hanem közösen felismerték a hazafias kötelezettségüket.

Beszédében természetesen többször említette a magyar kormányt és Orbán Viktor kormányfőt is, akiről azt mondta, itthon ugyan még „basáskodik”, de Európában „ma már csak bajkeverőnek számít”.

Korábban írtuk

A jövőre utalva azt mondta, azt ajánlja Magyarországnak, hogy készüljön, mert ők egy jobb országot fognak teremteni, ahol majd könnyebb lesz itthon lenni majd a hazában.

Cikkünket frissítjük!

XVII. évértékelő beszédem

Egy drámai év szokatlan évértékelője. Kövessétek élőben az évértékelő beszédemet! A rendezvény végén az Új Köztársaságért Alapítvány elnöke átadja az Új Köztársaságért Alapítvány által 2015-ben létrehozott Köztársaságért díjat.

Posted by Gyurcsány Ferenc on Saturday, February 13, 2021