Fotó: MTI/Illyés Tibor
Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, elsőrendű vádlott, Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere, másodrendű, P. László, egy biztonsági cég vezetője, harmadrendű és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, negyedrendű vádlott (b-j) hallgatja az ítéletet az úgynevezett kémügy másodfokú tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermében 2017. szeptember 25-én
Hirdetés

Miközben manapság Gyurcsány Ferenc előszeretettel hangoztatja Putyin- és oroszellenes véleményét, addig miniszterelnöki ideje alatt egészen más álláspontot foglalt el: 2007-ben Budapesten közös orosz–magyar kormányülést tartottak; miniszterelnökként Gyurcsány megfogadta, hogy gyermekeit oroszul taníttatja majd; és az is emlékezetes volt, amikor a Gyurcsány–Dobrev házaspár az otthonában, az Apró-villában fogadta Putyin elnököt.

Mindez azonban semmi ahhoz képest, hogy – a nyilvánosságra került adatok szerint – Szilvásy György titokminiszter, Gyurcsány egyik legfontosabb bizalmasának utasítására 2007-ben bolgár pszichológusnak álcázott orosz titkosszolgákat engedtek be Magyarország legfontosabb nemzetbiztonsági objektumába, mutat rá a lap.

A szereplők

A sajtóban megjelent cikkek és a bírósági iratok alapján az alábbi történet rekonstruálható. A Parlament épületében találkozott Szilvásy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a KGB utódszervezetének helyettes vezetőjével. Az egyeztetésen felmerült, hogy a kémelhárításért felelős Nemzetbiztonsági Hivatalból (NBH) információk szivárogtak ki illetéktelen személyekhez, az FSZB-tiszt pedig felajánlotta, hogy az általa irányított szervezet szakemberei poligráfos vizsgálattal segíteni tudnak a kiszivárogtató felkutatásában.

Szilvásy ekkor együttműködésre utasította Galambos Lajost, az NBH akkori főigazgatóját, akit valószínűleg jól ismertek Moszkvában is, mivel a KGB-akadémián tanulta a szakmát még a Szovjetunió idejében.

Korábban írtuk

Galambos és társai ellen 2011-ben emelt vádat a Budapesti Katonai Ügyészség kémkedés és bűnpártolás bűntette miatt. A vádlottak padján találta magát Galambos mellett Laborc Sándor, aki előbbit váltotta az NBH élén, valamint Szilvásy György titokminiszter is. A negyedik vádlott, Püski László egy biztonságtechnikai cég, a Zömök Biztonságtechnikai Kft. vezetője. Érdemes megemlíteni, hogy a Zömök Kft.-t az 1990-es években az a Gyimesi György indította el, aki a szocializmus alatt a Belügyminisztérium III/II-es csoportfőnökségénél ifjabb Apró Antal osztályvezetőtársa és barátja volt.

A Zömök Kft. lényegében Gyurcsány Ferenc anyósának, Apró Piroskának a környezetéből nőtt ki.

A részletek

A 2007-es kémügy részletei 2019 áprilisában kerültek nyilvánosságra, amikor a Legfőbb Ügyészség feloldotta a vádirati tényállás kivonatának és a bírói döntés lényegének titkosítását.

A vádirat szerint a parlamenti megbeszélés nyomán két orosz tiszt érkezett Magyarországra, akik bolgár pszichológusnak adták ki magukat, és akik az NBH pszichológusával együttműködve, tolmácsok segítségével hallgattak ki 16 magyar elhárító tisztet poligráfos módszerrel.

Az oroszokat Püski László kísérte magyarországi tartózkodásuk alatt. Püski úgy intézte, hogy a tisztek a ferihegyi repülőtér kisgépes terminálján érkezzenek az országba, észrevétlen közlekedésüket az NBH repülőtéri kirendeltsége is biztosította.

Az FSZB ügynökei úgy jutottak be az NBH épületébe, hogy arról semmilyen feljegyzés nem született. A vizsgálatok során az egyik orosz tiszt a poligráfot kezelte, társa pedig egy másik szobából kísérte figyelemmel a kamerával és mikrofonnal rögzített eseményeket.

A két orosz fokozatosan tágította az előzetesen egyeztetett szempont- és kérdésrendszert, amelyek a pszichológiai profil felállításához szükséges kérdések felé tolódtak el, így sor került a kötődési és a labilitási faktorok, a félelmek, a megbízhatóság, a kompromittálás, a külföldi kapcsolatok, a reagálási módok és a presszionáló tényezők feltárására – olvasható a vádiratban. Az NBH szakpszichológusa jelezte mindezt Galambosnak, azonban a főigazgató úgy rendelkezett, hogy az átvilágításokat az oroszok irányításával folytassák tovább.

Az utóélet

Galambos leváltása után Laborc Sándor került az NBH élére, aki belső vizsgálatot rendelt el, miután tudomására jutott az ügy. Laborc végül azért került a vádlottak padjára, mert ahelyett, hogy feljelentést tett volna, csupán Szilvásy Györgynek jelentette, hogy Galambos különösen érzékeny és védett információkkal segítette a vizsgálat lebonyolítását. Laborc akkor sem tett feljelentést, amikor egy társszolgálattól azt a jelzést kapta, hogy az oroszok egy beszervezett forrásból Magyarországra vonatkozó információk birtokába jutottak, s ez a forrás egy magas beosztású, a nemzetbiztonság területén tevékenykedő személy.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.